Blogroll

ARHIVA

Banci Economie Publicat la 21.10.2009 140 comentarii

De ce prefera romanii sa isi tina banii in buzunar si nu pe card?

Cei care au fost prin strainatate, stiu ca vesticii platesc rar cu bani gheata atunci cand achita cumparaturile la magazin, utilizand in schimb foarte des plata cu cardul.

In Romania se intampla exact invers - in ziua de salariu, multi romani isi scot toti banii de la ATM-uri, dupa care intra in magazine si se apuca de cumparaturi, desi ar putea foarte bine sa nu umble cu teancul de bani la ei, din moment ce pot plati cu cardul la casa.

Conform statisticilor BNR, in 2008, romanii au retras din ATM-uri 78.8 miliarde lei, in timp ce platile cu cardul au totalizat doar 12.8 miliarde lei, ceea ce inseamna ca retragerile au fost de 6 ori mai mari decat platile. Tot in 2008, au existat un numar de 69.5 milioane de plati cu cardul, ceea ce inseamna 3,2 pe cap de locuitor.

Sa facem acum o comparatie cu ceea ce se intampla in tarile civilizate (sursa: BCE).

1. Numarul cardurilor pe cap de locuitor in 2008 – 0.63 in Romania, 0.79 in Polonia, 0.89 in Ungaria, 1.22 in Italia, 1.48 in Germania, 1.37 in Estonia si 1.12 in Danemarca. Media UE = 1.46.

2. Numarul platilor cu cardul pe cap de locuitor in 2008 - 3.2 in Romania, 15 in Polonia, 16 in Ungaria, 23 in Italia, 27 in Germania, 110 in Estonia (!!) si 170 in Danemarca. Media UE = 59.

3. Valoarea platilor pe cap de locuitor in 2008 – 170 euro in Romania, 510 eur in Polonia, 540 eur in Ungaria, 2300 eur in Italia, 1850 eur in Germania, 2130 eur in Estonia si 8600 in Danemarca. Media UE = 3370 eur.

4. Valoarea tranzactiilor cu cardul ca procent din PIB in 2008 – 2.6% in Romania, 5.3% in Polonia, 5.2% in Ungaria, 8.7% in Italia, 6.1% in Germania, 18% in Estonia si 20.4% in Danemarca. Media Zonei Euro = 10.8%.

5. Raportul retrageri de la ATM/plati la POS in 2008 - in Romania au fost retrasi 21.4 miliarde euro, iar platile cu cardul au totalizat 3.6 mld euro, raportul fiind de 5.9/1. In Polonia raportul este de 3.3/1, in Ungaria 3/1, in Italia 1/1.4 (platile au fost mai mari decat retragerile), 2/1 in Germania, 1/17 in Danemarca (probabil ca nu vei prinde un danez cu bani in buzunar) si 1.2/1 in Estonia.

In 2008, la nivelul UE, platile cu cardul au totalizat 1680 miliarde euro, iar retragerile de la ATM-uri 1298 miliarde euro, deci platile au fost cu 29% mai mari decat retragerile.

Per total, PIB-ul Romaniei reprezinta 1.1% din cel al UE, dar platile cu cardul in Romania nu reprezinta decat 0.21% din totalul platilor cu cardul la nivelul UE. Daca discutam despre ponderea valorii retragerilor de numerar, aceasta este de 2.5% din total, adica de 12 ori mai mare decat in cazul platilor.

Concluzia: in general, romanii sunt obisnuiti sa umble cu banii in buzunar, mentalitatea fiind aceea ca daca nu “simt” banii in mana, au impresia ca nu ii au.

Desi facem progrese semnificative de la un an la altul, mai avem mult pana sa ii ajungem macar pe unguri sau pe polonezi din punctul de vedere al educatiei financiare. In vest, vremurile in care umblai pe strada cu teancurile de bani la tine au apus de mult.

PS: stiu ca ponderea mare a platilor cash arata si pondere mare a economiei subterane, dar asta este o alta discutie pe care o voi aborda intr-un articol viitor.

Share

Tags: ,

140 comentarii

 1. român
  23.10.2009, 2:12 am

  nu se pune virgul? între subiect ?i predicat, inteligentule

 2. marcus
  23.10.2009, 6:49 am

  Primul motiv este probabil acela ca nu au oferte bune, atit de debit/credit card, cit si de folosire a lui in tara.

  Un aspect socant mi s-a parut cind, intilnindu-ma aici cu un vechi prieten ce a calatorit in special pe mare mult mai mult decit mine, am observat uimirea lui cu ocazia citorva cumparaturi pe care eu le-am facut cu debit cardul pe care il foloseam, il folosesc, tot timpul, pentru orisice. Ma intreba daca chiar il folosesc tot timpul, daca este eficient, sigur, si la ce imi foloseste.

  Este eficient si sigur, in mare masura, si foloseste in elasticitatea, difersificarea si marirea razei cumparaturilor, precum si, in aceeasi masura, in investitii de orice durata.

  Fost marinar (…) ce a trait in Romania comunista inchisa, am sugerat intotdeauna (dupa cum am fost avid sa mi se sugereze si mie la timpul meu, atunci cind nu a facut-o multa lume) mai ales celor ce decid si pot sa aibe legaturi cu banci externe mai bune decit cele ce sunt in tara, precum si cu banci ale unor sisteme financiare deosebite si departe de sistemul financiar romanesc, sa isi faca conturi in strainatate. Aceste conturi sa fie folosite, dupa placul fiecaruia, in cele mai moderne sau conservator puternice features, incluzind debit cardul.

  Am fost intrebat: cum sa imi fac cont in strainatate atita vreme cit sunt doar in trecere, turist sau lucrator in tara asta? Simplu: pe banii tai, daca altfel nu se poate! Intotdeauna ai nevoie de “bani de plastic” intr-o tara in care ei se folosesc si, atita vreme cit tu esti acolo, ai nevoie sa te descurci in sistemul lor la fel; deci, ei trebuie sa te ajute. Astfel se naste nevoia. REstul este un fleac: banii tai (sau ai lor), pasaport, viza, tot balamucul :) .

  Important este un credit history: convinge banca sa iti dea un credit (chiar cu interes mare) pe banii tai si fa-ti history in sistemul bancar al acelei tari. In final, vei fi o parte din sistem si nu este departe momentul in care poti opera cu banii tai international la fel cum opereaza cetatenii acelei tari, ori poti investi pentru profit sau acumulare in timp, pentru acum sau pensionare, international.

  … Cred ca de asta prefera romanii sa isi tina banii in buzunar :) :) :) :)

  • Codruta
   24.10.2009, 3:20 pm

   Marcus, Stefan…
   Ati putea sa-mi recomandati niste banci din Europa, unde sa iti faci usor un cont (minimum de timp, formalitati si chiar depozit initial), care sa aiba o acoperire cat mai larga in Europa (eventual si in afara ei) si cu care sa se poata tine legatura prin telefon sau / si e-mail?
   Sa nu-mi spuneti ERSTE, ca la asta nu poti sa discuti intr-o filiala din Romania despre contul tau din alta filiala, tot din Romania :D
   Si nici Raiffeissen, ca nu are “acoperire” atat de larga cum se lauda – d.ex. eu n-am gasit nimic in Belgia, Danemarca, Franta…

   • Stefan A.
    24.10.2009, 4:35 pm

    Codruta .
    In Italia cea mai mare banca este Unicredit si Intesa -Sanpaolo.
    Astea au filiale si in Romania .
    Unicredit are filiale dar si banci straine in proprietate cam peste tot in Europa .In cazul acestei banci este mai usor sa enumar tarile unde nu este prezenta.
    Adica : GB , Franta , Spania , Suedia , Norvegia ,Portugalia , Elvetia ,Finlanda.
    In rest ( inclusiv in Rusia) are filiale peste tot sau are banci cu un alt nume in proprietate directa .
    Daca depui bani gheata ,un cont curent in bancile italiene se deschide in 1 ora . Primesti imediat si un bloc cu 10 cecuri in alb , bazat pe contul tau .
    Poti sa ceri si un card dar trebuie sa astepti cam 1 saptamina sau 2.
    Cardul vine in banca si codul password vine pe adresa ta . SAU INVERS !
    NICIODATA nu vin eliberate toate doua in banca !
    Fiecare banca italiana , chiar si cele mai mici ( sint cam 460 banci mici , regionale sau pe romaneste judetene ) asigura operatii prin internet bank.
    Pe linga login (username ), password, asigura si o cutiuta electronica numita one pass code. Adica un mic aparat care asigura cod electronic unic de cifre la fiecare 60 secunde . Este individual si portabil .
    La fiecare ordin facut prin internet (poti sa trimiti banii si in strainatate , destul codul IBAN si BIC unde trimiti banii + nume , prenume beneficiar ) aparatul va genera o combinatie de numere pe care trebuie sa le scri corect in ordinul bancar internet pe care il faci . Este o masura in plus si extrem de eficienta impotriva furtului !
    Operatii prin e-mail , eu nu am auzit tocmai din lipsa de siguranta !
    Pot sa comunic cu banca prin e-mail, ea cu mine , dar niciodata nu vom face ordine prin e-mail si nici banca nu va cere informatii legate de contul meu prin e-mail . Este clasica capcana a celor care cad in cusca !

   • Codruta
    24.10.2009, 10:50 pm

    Multumesc, Stefan :)

    Ma intereseaza o banca:
    – de unde sa pot face plati pe Internet, daca se poate inclusiv in SUA (d.ex. pe amazon.com, e-bay samd);
    – care sa nu fie in RO, tzara fatza de care din ce in ce mai multe persoane au ajuns reticente in privinta platilor cu cardul.
    Nu tzin musai sa aiba filiale in RO, ma deplasez suficient de des in strainatate (ma rog! sa zicem: in medie de 4 ori / an). Dar parca m-as descurca mai bine daca ar avea filiale si in FR (tzara unde caut musai sa merg macar 1 – 3 zile / an, ma simt acolo ca pestele in apa ;)

    Oricum, in IT nu am fost (decat o data, cateva ore, intre 2 avioane, cand am luat trenul din aeroport sa vad cum arata drumul spre Roma). Dar e f. probabil sa apar de vreo 2 ori, la anul – uite un motiv in plus sa o fac :D

 3. Victor (altul)
  23.10.2009, 9:41 am

  ASTA DA curs de finante-banci pt incepatori/necunoscatori!
  Acu’ (parca) nu mai sunt chiar atat de “prost” (nestiutor). Multumesc!

  • marcus
   24.10.2009, 5:32 am

   Victor (altul): bineinteles ca ma adresez necunoscatorilor care ar fi interesati ca, pe blogul lui khris, sa afle de la el, de la mine, de la tine sau altii mai cunoscatori vreun detaliu bun de urmat. daca blogul lui khris ar fi citit numai de cunoscatori fara sa se improspateze cu cititori noi mai putin cunoscatori si, deci, mai curiosi, poate ca popularitatea lui khris ar avea de suferit, precum cei necunoscatori nu ar deveni cunoscatori, “parca”.

   Inafara de a incerca sa share din gindurile mele…, sunt si eu, la rindu-mi, curios si interesat sa aflu de la cineva cunoscator, cu experienta, care este situatia, in Romania, a posibilitatilor de utilizare a transferurilor si depunerilor bancare din tara in strainatate si inapoi in interes de cumparare sau investitie?

   Este cineva amabil si in masura sa imi raspunda la urmatoarele intrebari?
   – Cu un debit sau credit card cerut si obtinut in Romania este posibil sa se faca cumparaturi pe orice piata internationala, sau, daca nu, pe ce piete? (un prieten m-a rugat citeva luni in urma sa cumpar din america un computer pentru el, de la un anumit magazin, etc, deoarece cardul lui nu putea face tranzactia…)
   – Este posibil si usor sa deschizi un cont checking sau oricare in strainatate atita vreme cit persoana ce vrea sa deschida contul este rezidenta in Romania?
   – In caz este posibil sa deschizi ca roman un cont in strainatate la o banca buna, este posibil sa faci tranzactii pe baza cardului asociat contului, din Romania? Poti cumpara orice si de oriunde operind cardul din Romania?
   – In caz ca poti opera din Romania tranzactii in contul tau strain pe baza cardului, exista acces pentru romani la piata de investitii europeana, si la care piata, la ce produse?
   – exista posibilitate ca, din Romania, platind cu cont de la o banca din tara sau cu bani bagati la o banca externa, sa investesti intr-un cont de pensionare privata, adica nu numai intr-unul, ci in oricare vrei tu sa investesti dintre cele oferite in toate tarile europei, iar daca nu in toate, in care?

   In final, pentru ca asi avea mult mai multe intrebari, necunoscute si nevoi, poate este cineva amabil sa imi si arate, in caz ca toate cele de mai sus sunt posibile, la care usi sa bat, in mod civilizat si nu cu capul inainte, fara gluma. Sunt ferm convins ca exista un drum si ca multi l-au batut, il stiu, il cunosc, precum si mai multi nu il cunosc, ca mine acum.

   Multumesc anticipat.

   • Stefan A.
    24.10.2009, 9:26 am

    Marcus , in UE , este libera circulatie a persoanelor dar si a capitalurilor.
    Poti sa deschizi un cont curent in care tara vrei din cele 27 care fac parte .
    Ex: mergi in Franta cu 10.000 euro (limita max . in UE pentru bani cash la purtator ) si deschizi contul tau la ce banca vrei ( analizezi ofertele ).
    Si mai bine sa deschizi acest cont in o banca care are filiale cam in toate aceste tari.
    Cu cardul obtinut poti sa cumperi de unde vrei si ce vrei .
    Nu toate magazinele occidentale accepta plata cu carduri din Romania .
    Motivele refuzului :
    1- romanii sint pe primul loc la clonat carduri in UE.
    2- sint si probleme de legaturi internet intre banci din Romania si restul sistemului bancar european .
    Acesta este si motivul principal pentru care zic ca e mai bine un cont la o banca internationala !
    Accesul la piata internationala (burse europene ) este asigurat de bancile mari din Romania (care sint tot straine ).
    Problema e ca marea majoritate a romanilor nu prea se gindeste le economii , investitii. Tot pentru aceasta majoritate , nici nu prea au banii necesari . Deci , aceasta posibilitate este putin cunoscuta si putin folosita .
    (citi romani au zeci sau sute de mii de euro pentru a juca pe bursele mondiale ? )
    Unii joaca pe bursa locala , romana . Tip Cristian Orgonas care in ziua cind ajunge la primul milion de euro cistig da de baut la toti care comenteaza pe blogul lui !!
    Un fond de pensi occidental implica euro de contributii pe an . ( in jur la cel putin 1.000 euro ). Citi romani au acesti bani in plus anual ?
    Sint fondurile de pensii si in Romania , tot proprietate straina .
    In final , trimiti tu 1.000.000 $ pe numele meu si ma gindesc eu unde sa investesc banii tai .
    Facem impartire egala 50 % – 50 % . Profiturile la mine si pierderile la tine . OK ? (sper ca ai remarcat ca glumesc ).

   • marcus
    24.10.2009, 2:57 pm

    multumesc Stefane, se poate cineva baza pe ajutorul tau, precum eu!

    Iti spun sincer ca aveam dubii in privinta acestor activitati bancare datorita unui numar de oameni cu care am discutat si care vedeau cam ciudat posibilitatea bancara confirmata de tine.

    Pe de alta parte intrebarea mea vroia sa probeze daca ironicii si zeflemistii pot fi cumva de folos atunci cind ar avea experienta si cunostiinte; dupa cum se vede, nu pot!

    Incercind sa mai dau un raspuns intrebarii lui Khris, in conditiile in care se ofera astazi atitea posibilitati de tranzactionare cu cardul in Europa, romanii prefera sa isi tina banii cash in buzunar pentru ca sunt putini si nu vor sa plateasca comisioane cind sunt de platit; nu cunosc optiunile ce le au si nu se intereseaza de ele; nu se gindesc la investitii si la plus pensionare pe cind sunt destul de zeflemitori, altminteri.

   • Victor
    24.10.2009, 4:01 pm

    marcus majoritatea romanilor nu se intereseaza de optiunile pe care le au in primul rand pt ca – din cauza extrem de redusei si incompletei educatii financiare a marii majoritati a romanilor – ei nici macar nu stiu ca ar putea avea optiuni, in al doilea rand pt ca – si in cazul in care afla cumva de existenta acestor optiuni – nu stiu unde sa se adreseze pt clarificari (nici eu nu stiu), si in al treilea rand pt ca nu mai au incredere in sistem (daca or fi avut candva), in urma atator “patanii” despre care ei nu stiu (si nici nu le este explicat intr-un mod credibil) CARE sunt inerente normalei functionari a sistemului (si DE CE, si CUM), si CARE sunt “tepe” pe care le-au luat pt ca s-a profitat de ignoranta lor.
    In rest, ai dreptate, sunt saraci (in marea majoritate), si ii deranjeaza comisioanele (nu existenta lor, ci cuantumul acestora raportat la posibilitatile lor financiare), si la pensii suplimentare si investitii chiar daca se gandesc o fac mai mult cu nostalgie, neputandu-si-le permite.
    Iar zeflemitori in privinta problemelor serioase (si tratate in mod serios) poate ca nu sunt chiar toti…

  • Victor
   24.10.2009, 3:08 pm

   1.Scuze pt ca (urmare a faptului ca in comentariile la alt articol ma “intersectasem” cu alt “Victor” cu aceeasi grafie a numelui) postasem tot ca “Victor (altul)”, uitasem sa anulez completarea la nume.
   2. Doua mici consideratii cu referire la binevoitorul raspuns al lui Stefan A.:
   – fara sa am informatii concrete, logica imi spune ca este oportun ca daca iti deschizi cont la o banca din strainatate, la conditii egale oferite sa preferi dintre banci pe cea care are (pe langa filiale in cat mai multe dintre tarile UE) filiala si in Romania (si anume cat mai aproape de resedinta/locul de munca al persoanei) pt a-ti fi la indemana in cazul in care trebuie sa te prezinti personal la banca.
   – nu am inteles – si, intrucat ma consider vizat (mai ales ca sunt ca si khris tot timisorean), chiar sunt curios – daca SI-A EXPRIMAT KHRIS intentia de a “…da de baut la toti care comenteaza pe blogul lui…” “…in ziua cind ajunge la primul milion de euro cistig…”, sau daca SI-A LUAT STEFAN A. generosul angajament (pt care in acest caz ii suntem recunoscatori) de a finanta DANSUL “expeditia de baut” organizata de khris cu acea ocazie.

   • Stefan A.
    24.10.2009, 4:02 pm

    Victor , primul milion este mai greu de obtinut !
    Cit priveste bautul , a platii cam 1.000 de sticle ( peste media contactelor independente internet pe acest blog ) de bere in o anumita zi nu este o cheltuiala enorma , nici macar pentru mine ca nu sint milionar .
    Deci , ne inregistram toti oficial la Cristian si in ziua cind apare milionul , EU platesc cele cam 1.000 de sticle de bere . In Timisoara si sigur ca obtin si reducere de pret la o cantitate asa de mare de bautura .
    Problema ca trebuie sa vina oameni din intreaga lume si costul transportului nu este platit de mine !

   • Codruta
    24.10.2009, 4:12 pm

    Mai trebuiesc si cazati undeva si, mai ales sa… incapa toti intr-un loc unde sa bea 1000 beri ;)
    Apropo: cum ii vei separa de cei care vor intre NUMAI pentru bere (fara sa fie pe blog)? Le ceri o dovada a IP-ului? :D
    Io zic mai bine sa le bagi banii de bere pe un cont de card… ca sa fim “on topic” :D

   • Victor
    24.10.2009, 4:52 pm

    Stefan A., Codruta – multumesc pt schimbarea de “ton”.
    UITE dovada ca inversunarea nu e buna (nici macar a mea). Scuze!

 4. BetInvest
  23.10.2009, 4:38 pm

  Multi dintre romani nu s-au obisnuit inca sa foloseasca aceste carduri. Stiu un caz concret in care in ziua salariului persoana respectiva se duce si isi retrage toti banii de parca urmeaza sa i fure cineva din cont!!! :) Usor, usor lucrurile vor evolua si la noi si teancurile de bani din buzunare vor disparea pe carduri.

  • Victor
   23.10.2009, 10:33 pm

   BetInvest, pana relativ recent EU constituiam un al doilea exemplu concret.
   Prin natura indeletnicirii, veniturile mele sunt zilnice si nu prea substantiale, asa incat imi e ceva mai greu sa adun sume cat-de-cat mai consistente. In consecinta, pe cand doamna mea inca nu se pensionase, ci mai era in serviciu si salariul ii era platit in mod obligatoriu “pe card” (intr-un cont care avea atasat un card), in ziua in care banii intrau in cont (sau in ziua urmatoare) scoteam intreaga suma (si mai completam “pe langa”) pt a face mai usor fata platilor mai “energice” gen totalitatea facturilor pt utilitati (iar inainte de a fi terminat de achitat creditul luat – si rata bancara). Considerati ca procedam gresit? Sau ca procedeaza gresit persoana care intr-un comentariu precedent scrisese ca scoate imediat aproape toti banii pt a-i transforma in valuta in scopul economisirii? Nu credeti ca depinde de la caz la caz?

   • Codruta
    24.10.2009, 3:12 pm

    Foarte interesant, “venituri zilnice si nu prea substantiale” (aproape ca as inclina spre un sistem “transparent” de afisare, stil Norvegia :D ).
    Nu-mi pot imagina ocupatia cu un astfel de sistem de plata – daca n-ai fi zis ca NU sunt “prea substantiale” m-as fi gandit ca… esti cersetor :D

    Just kidding, of course ;)

   • Victor
    24.10.2009, 4:32 pm

    Sunt taximetrist (PFA).
    INCASARILE sunt (RELATIV) mari (raportat la “romanul de rand”), dar dupa diminuarea veniturilor in urma crizei (taxiul este “luxul saracului”, si este printre primele “facilitati” la care se renunta) se apropie ca ordin de marime de cheltuieli (ENORME, comparativ TOT cu “romanul de rand”), incat nu sunt convins ca mai merita (sau mai precis “ca mai pot sa-mi permit”) sa astept redresarea economica in speranta ca apoi s-o duc mai bine.
    Da’ n-ai gresit prea mult, nu-s departe de “categoria socio-profesionala” mentionata de dumneata (nu-s departe – IN JOS).

   • Codruta
    24.10.2009, 10:39 pm

    Ups! nu-mi dau seama cum de am uitat “taximetria”, tocmai eu (care am cam ajuns sa folosesc taxiul de cel putin 2 ori / zi si cred ca am “cotizat” al naibii de mult la vreo 4 – 5 firme din Bucuresti si la una din orasul meu, nu mai vb. de alte orase “ocazionale”).
    Te pomenesti ca ne si cunoastem… :D
    Cat despre “categoria socio-profesionala” mentionata de mine… nici nu stiu ce sa-ti urez: sa ajungi? sau nu? acolo… Nu de alta, dar cred ca e una din “categoriile” cu cele mai consistente venituri zilnice – asa ca habar n-am daca ai lua urarea “de bine” sau “de rau”…

    Bine… sa nu crezi ca vreau sa fac mishto de tine… STIU (ca vad la mine in oras) ca taximetria merge foarte prost, trend al naibii de vizibil dupa ce a trecut vara :(

    Ce sa-ti zic? Multa bafta! sper sa rezisti pana se mai indreapta treaba (desi atunci probabil ca vei aparea mult mai rar pe blog :)

 5. Stefan A.
  24.10.2009, 3:36 pm

  Marcus , informatia nu costa nimic .
  Apropo de ironici , ( de mine vorbesti ? )
  Fonduri de pensie privata are si italiana GENERALI , a doua firma de asigurari din Europa si cea mai veche de pe continent . La fel si AXA , un alt gigant european . Este prezenta in Romania si AIG americana .
  Cum ofertele sint extrem de diversificate in cadrul aceleiasi companii, la fel si riscurile , este greu sa promovezi un tip de fond in detrimentul altuia .
  Adica o persoana trebuie sa studieze toate ofertele , sa le analizeze bine si sa aleaga cea mai potrivita pentru capacitatile lui financiare , virsta , si inclinarea la risc .
  PS. In USA , bancile falite au depasit numarul de 100. Tot mai sigur sa trimiti banii la mine !!!!!!!

 6. andrea
  28.1.2011, 8:53 pm

  este obligatoriul sa primesti salariul pe card sau poti sai primesti si in plic

Aboneaza-te!

RSS Vrei sa fii la curent cu articolele publicate pe BusinessDay.ro? Aboneaza-te acum prin RSS. Nu te costa nimic!

Din aceeasi categorie

Comentarii recente