Blogroll

ARHIVA

Economie Publicat la 12.5.2009 12 comentarii

Impactul asupra PIB a exportului net, asul din maneca d-lui Isarescu

Ne-am declarat cu totii surprinsi cand, la sfarsitul lunii martie, dl Isarescu declara ca din punctul sau de vedere, sunt sanse sa avem crestere economica in 2009. Am fost si mai surprinsi cand in urma cu doar cateva zile, dl Isarescu a repetat aceeasi declaratie, situatie care m-a determinat sa arunc o privire mai atenta asupra componentelor PIB, pentru a vedea de unde poate veni aceasta crestere economica.

Astfel, in mod sigur agricultura si industria vor scadea, comertul in cel mai bun caz va ramane constant, iar constructiile vor creste usor. In acest context, este evident ca avand doar un sector pe plus, PIB-ul nu poate creste. Exista insa un detaliu, si anume impactul asupra PIB al exporturilor nete, respectiv a diferentei dintre exporturi si importuri.

Daca aceasta diferenta este una pozitiva (excedent comercial, respectiv exporturi mai mari decat importuri), exporturile nete au un impact pozitiv asupra PIB iar daca diferenta este negativa (cum este cazul Romaniei), influenta este de asemenea negativa si scade valoarea Produsului Intern Brut.

Acum, privind datele pe anul trecut, vedem ca exporturile nete au tras PIB-ul in jos cu 12.6%, ceea ce inseamna ca fara acest impact, PIB-ul ar fi crescut cu aproape 20% in loc de 7.1% (in realitate, lucrurile sunt ceva mai complicate, am simplificat ipoteza doar pentru o mai buna intelegere). In T4, influenta exporturilor nete a fost de “doar” -9%, lucru care explica pe undeva cresterea PIB de 2.9%, in momentul in care aproape toti analistii se asteptau la o scadere.

Daca pe fondul scaderii importurilor, impactul negativ al exporturilor nete in PIB se va injumatati fata de anul trecut, aceasta evolutie va compensa scaderea cu pana la 6% a consumului si a investitiilor astfel incat la nivel anual, putem avea o crestere economica pozitiva. Trebuie spus ca injumatatirea deficitului comercial ca valoare reprezinta o reducere de 10 miliarde euro. 

Mai este insa necesar ca Guvernul sa isi duca la indeplinire programul de investitii (10 miliarde de euro) pentru ca investitiile totale in economie sa nu scada cu mai mult de 6%.

In situatia Romaniei se afla si SUA, tara care are ei ea deficit extern iar pe fondul crizei, importurile au scazut semnificativ, fapt care a avut un impact pozitiv asupra evolutiei PIB in primul trimestru. Astfel, PIB-ul SUA a scazut cu 6.1% in T1 insa daca inlaturam efectul pozitiv al scaderii importurilor, scaderea ar fi fost de 12% !! (sursa)

In contradictie cu Romania si SUA – tari care avand deficit comercial, sunt “avantajate” de scaderea comertului international, Germania si Japonia – tari cu excedent comercial, sufera cel mai mult de pe urma acestei crize pentru ca efectul pozitiv al exporturilor lor nete asupra PIB este mult diminuat. Astfel se explica de ce PIB-ul Germaniei este estimat sa se contracte cu 6% in acest an iar in T4, PIB-ul Japoniei a scazut cu 12.7%. 

Luand in considerare cele spuse mai sus, este posibil ca dl Isarescu sa aiba dreptate insa, chiar daca la nivel de PIB vom avea o usoara crestere economica, la nivelul populatiei aceasta crestere nu se va resimti, fiind determinata mai mult de o “chichita” tehica. La urma urmei, in acest context, “profetia” d-lui Isarescu nu mai pare atat de departe de realitate.

In graficul de mai jos se poate observa atat scaderea cat si stabilizarea deficitului comercial in ultimele 3 luni la putin peste 500 milioane de euro lunar.

 

Articole asemanatoare

1.Vom avea totusi crestere economica in 2009?

2. Economia a crescut cu 2.9% in T4 si cu 7.1% in 2009. Cum interpretam?

Share

Tags: ,

12 comentarii

 1. Emil Stoica
  12.5.2009, 1:06 pm

  khris: totusi, deficitul comercial se ducea mai departe ori direct in consum, ori in industrie, etc. Matematic, nu poate avea un impact in PIB pentru ca ce este cu plus intr-o parte este cu minus in partea cealalta.

  Ar fi interesant (are cineva date?) de analizat care este impactul scaderilor de stocuri din economie.

  Ceea ce cred ca ne avantajeaza, adica unde am castigat competitivitate este prin cursul de schimb. Un alt punct unde am castigat a fost schimbarea structurii consumului pe pietele noastre de export, de ex. la autoturisme unde pana si nemtii cumpara Loganuri, caci sunt mai ieftine.

 2. khris
  12.5.2009, 1:20 pm

  @Emil Stoica: corect, o mare parte din importuri se duc in consum insa nu vom vedea o reducere a consumului pe masura reducerii deficitului comercial si in plus, cred ca pe fondul deprecierii monedei nationale, romanii au inceput sa consume mai multe produse romanesti, in dauna celor din import.
  As vrea sa vad si eu variatia stocurilor din economie dar INS nu publica un asemenea indicator.

 3. Concediaza-ti seful!
  12.5.2009, 3:04 pm

  chiar daca efectul nu se va resimti in mod direct asupra populatiei, cu siguranta ca impactul psihologic al unei cresteri economice pozitive, oricat de mici si chiar datirata unei `chichite tehnice`, ar avea efecte cat se poate de bune asupra tuturor, inclusiv asupra investitorilor

  succes :)

 4. taifun
  12.5.2009, 3:12 pm

  khris> nu e bine cum faci calculul cu exporturile nete la PIB
  daca avem minus datorita importurilor mari, nu este valabila viceversa, adica sa pui plusul de la importuri la consum intern si sa spunem ca aveam PIB de 20%

  niste exemple simple de calcul al PIB gasiti aici:
  http://taifuns.blogspot.com/2009/01/pib-ul-care-se-tot-umfla-2.html

  nu inseamna ca aveam consum la fel de mare, daca nu aveam importuri
  sunt tari care traiesc din Importuri si o duc f bine, au crestere ec

 5. sven
  12.5.2009, 3:17 pm

  khris, eu cred ca vom vedea totusi o scadere a consumului. nu atat la alimente, bauturi si servicii, cat la bunuri de folosinta mai indelungata. retailerii de electronice nu o duc deloc bine in 2009 si cred ca vom vedea falimente serioase in acest sector. nici la auto nu merge mai bine, ai vazut cifrele legate de inmatricularile de auto noi. dacia nu are probleme acum pentru ca exporta puternic, dar intern cererea a scazut f mult. si, asta e doar parerea mea, romanii consuma produse interne in masura in care acestea exista. foarte multe bunuri de larg consum sunt produse in statele vecine.
  in fine, nu vreau sa fiu pesimist, dar nici nu cred ca vom avea crestere economica anul acesta.

 6. khris
  12.5.2009, 3:25 pm

  @Taifun: nu este vorba despre extragerea importurilor din PIB, ci despre reducerea deficitului comercial.
  PIB= consum+investitii+exporturi-importuri. Desi este adevarat ca o parte semnificativa din importuri se regaseste in consum, daca in 2009 importurile se vor reduce cu 33%, de la 55 la 37 miliarde de euro, diferenta de 18 miliarde nu se va reflecta 100% in reducerea consumului, si asta din mai multe motive. Vezi ca si americanii au calculat in acelasi mod. Oricum, am spus ca situatia este mai complicata si necesita mai multe calcule, insa reducerea deficitului extern va avea efecte benefice asupra PIB.

 7. Bogdan Glavan
  12.5.2009, 3:38 pm

  Eu am alte variante de crestere a PIB, dupa modelul prezentat:
  1. sa nu ne mai facem singuri menajul, ci sa angajam oameni pentru asta
  2. sa omoram pensionarii, care oricum nu produc nimic, stimuland in acest fel sectorul serviciilor funerare
  3. daca sugestia anterioara e prea dura, atunci sa ne spargem dintii, dupa care sa mergem cu totii la dentist
  4. cea mai tare varianta, a la Paul Krugman, e sa chemam niste teroristi sa ne distruga orasele, dupa care sa le reconstruim.
  Detest logica mecanicista, gen ecuatia PIB-ului, profund falsa, dupa care ni se spune ca functioneaza economia.

 8. cris.ph.
  12.5.2009, 4:22 pm

  Basescu a spus ca investitiile vor fi de 9 miliarde.Asta nu inseamna ca PIB-ul va scadea si el cu 10%?

 9. f
  12.5.2009, 4:28 pm

  amuzant ultimul comentariu, al lui Bogdan Glavan :)

  referitor la articol – bine intentionat, o analiza care e bine sa fie facuta, dar n-ar fi mai simplu sa il intrebati pe dl Isarescu? asa riscati sa intrati intr-o zona de speculatii care e cam gratuita, plus ca mi se pare ca articolul abordeaza si o zona macroeconomica unde e bine sa stii bine teoria ca sa speculezi ce vrea sa zica dl Isarescu.

  in linii mari, PIB (sau GDP, in engleza…) = C + I + G + X – Z (mai lipsesc subventii etc., dar nu stiu cat de importante sunt pt scopul discutiei)
  Teoria macroeconomica e destul de bogata si nu foarte confuza cu privire la impactul exporturilor nete (sau X – Z mai sus). Orice macroeconomist va fi de acord, cred, fara nicio retinere ca o crestere a X – Z (sau o reducere, daca e negativ) inseamna crestere PIB.

  Mai este de discutat si legeal Marshall Lerner (cu elasticitatile X si Z relativ la cursul valutar) care trebuie luat in calcul. Mai ales ca la noi cursul fluctueaza foarte mult!

  Ideea cu stocurile nu prea intra in PIB, ci la ‘accelerator principle’ -> afecteaza I in ecuatia de mai sus, dar n’am vazut niciodata stocuri in ecuatia PIB’ului…. poate gresesc.

  overall, cred ca intrati intr’o discutie complexa si se poate ajunge usor la concluzii aiurea.

 10. alex
  12.5.2009, 5:33 pm

  Emil, khris: datele legate de variatia stocurilor sunt analizate de INS (nu stiu daca sunt publicate ca indicator separat).

  Anul trecut cifrele au fost urmatoarele:

  “According to data presented on Thursday by the head of the National Institute of Statistics (INS) Vergil Voineagu, the individual household consumption in Romania had a negative influence of minus 2.6 percent on the GDP, in the 4th quarter of 2008, with the variation in the stocks standing at minus 0.2 percent, while the net export had a positive contribution of 4.4 percent,Overall, the individual household consumption brought the largest contribution, of 6.3 percent, to the economic growth of 7.1 percent, in 2008, with the gross fixed capital formation (investments) having brought a contribution by plus 5.9 percent, while the variation in stocks and the net export had negatively influences of minus 3.6 percent and 1.8 percent respectively. ”

  Pentru trim 1 probabil ca odata cu publicarea datelor PIB (15 mai) vor exista si explicatii privind variatia stocurilor.

 11. Chrysthyan
  12.5.2009, 11:12 pm

  Iti dai seama?
  Cum ar fi fost daca strainii nu mai aveau nevoie de mobila produsa in Romania? Si de altele.
  Avem deficit ok pentru ca nu isi mai ia oricine, orice si nu se mai da creditul pentru orice, oricui.
  Gandeste-te daca in ultimii 4 ani am fi functionat asa ca stat!
  Adio credit pentru orice cand un roman nu are salariul nici macar cat al unui asistat social din UK (700 de euro).
  Fiti voi optimisti, eu nu imi permit.
  Credite mai scume decat in Romania in ce alt stat s-au dat? Tema de casa!

 12. ovidiu
  13.5.2009, 3:13 pm

  hai sa pornim de la formula care ai zis-o si tu:

  PIB = consum+investitii+exporturi-importuri = C + I + (EXP – IMP)

  si sa o spargem…

  impartim consumul in 2 parti, consumul din productie autohtona C_A si consumul din import C_IMP

  impartim si importurile in: import pentru consum IMP_C, import pentru productia de export IMP_EXP, si import pentru productia autohtona IMP_A

  formula de mai sus devine:
  PIB = (C_A + C_IMP) + I + (EXP – (IMP_C + IMP_EXP + IMP_A))

  acuma… daca se reduce importul pentru consum (IMP_C), in aceeasi masura se reduce si consumul, cu cumponenta C_IMP. in situatia asta PIB ramane constant dar deficitul se diminueaza.

  reducerea importului pentru productia de export (IMP_EXP) in principiu diminueaza si exportul (EXP) si chiar cu valori mai mari, in ideea ca importi materie prima si exporti produse finite de valoare mai mare. la fel si importul de materii prime pentru productia destinata consumului intern. in cazu’ asta reducerea deficitului duce la reducere a PIB, in afara de cazul important si de dorit in care produsele care erau importate sunt inlocuite de produse intermediare autohtone. dar asta ar trebui sa se reflecte in cresterea comenzilor industriale, ceea ce nu se intampla.

Aboneaza-te!

RSS Vrei sa fii la curent cu articolele publicate pe BusinessDay.ro? Aboneaza-te acum prin RSS. Nu te costa nimic!

Din aceeasi categorie

Comentarii recente