Blogroll

ARHIVA

Banci Publicat la 3.4.2013 15 comentarii

Cum au evoluat in ultimii 10 ani profiturile si pierderile celor mai mari banci din Romania

In anul 2008, sistemul bancar romanesc in ansamblul sau a inregistrat un profit net de 4,4 miliarde lei sau 1,2 miliarde euro, iar in 2012, potrivit datelor BNR, pierderile au ajuns la 2 miliarde lei, respectiv 0,45 miliarde euro, evolutie ce arata schimbarile dramatice prin care a trecut economia romaneasca in ultimii ani.

Per total, intre 2003 si 2012, profiturile nete cumulate au insumat 3,1 miliarde euro: profit de 3,8 miliarde euro intre 2003 si 2009, si pierderi de 0,71 miliarde euro in ultimii 3 ani, detalii in graficul alaturat, click pe imagine pentru marire.

Potrivit datelor Ministerului de Finante, intre 2007 si 2011, impozitul pe profit platit de banci a insumat aproape 2,8 miliarde lei, respectiv 5,11% din tot impozitul pe profit incasat de statul roman in perioada respectiva. In 2007-2008, procentul a fost de 8%.

In acelasi timp insa, trebuie mentionat faptul ca nu toate bancile au inregistrat pierderi, unele dintre acestea reusind sa ramana profitabile in ultimii ani, exemple in acest sens fiind Unicredit Tiriac, Banca Transilvania sau Raiffeisen. Exemplul negativ este Volksbank, aceasta banca inregistrand pierderi de 170 milioane euro anul trecut, si 300 milioane euro intre 2010 si 2012.

Intre 2003 si 2012, BCR a inregistrat profituri nete cumulate in valoare de 1,4 miliarde euro, BRD 1,42 miliarde euro, Raiffeissen 0,74 miliarde euro, Banca Transilvania 0,33 miliarde euro, iar Unicredit Tiriac 0,41 miliarde euro (intre 2005-2012, HVB-Tiriac si Unicredit fuzionand in anul 2005). In aceeasi perioada, Volksbank a marcat pierderi de 195 milioane euro.

Evolutia in ultimii 10 ani a profiturilor nete si a pierderilor inregistrate de cele 6 banci mentionate mai sus se poate observa in graficul numarul doi.

Pierderile marcate de sistemul bancar in ultimii ani se explica in primul rand prin reducerea semnificativa a calitatii portofoliului de credite, valoarea provizioanelor constituite de banci pentru acoperirea pierderilor potentiale generate de activitatea de creditare majorandu-se de la 1,9 miliarde euro la sfarsitul anului 2008, la 8,8 miliarde euro in decembrie 2012.

Vor mai trece probabil minimum 1,5-2 ani pana cand economia isi va reveni cu adevarat, iar situatia economica a companiilor si persoanelor fizice se va imbunatati suficient de mult incat creditele neperformante sa intre pe un trend sustenabil de scadere, iar costurile bancilor cu provizioanele sa scada semnificativ.

Share

Tags: , , , ,

15 comentarii

 1. alex
  4.4.2013, 9:40 am

  Pierderile includ si provizioane nu?

  Daca clientii de la creditele neperformante platesc in final, atunci provizioanele se elibereaza si profitul viitor creste.

 2. bogdan
  4.4.2013, 9:43 am

  BCR macar si-a tras profit maxim in 2007/2008 cind dadea credite la toata lumea cu dobanda calculata in functie de tot felul de parametri interni bancii.
  BRD a fost foarte prudenta in ce priveste conditiile de creditare (evaluare de imobile la valori foarte mici, dobanzi mari, etc), de aia ma mir ca au avut pierderi. Poate parte din pierderi sunt date de multitudinea de sucursale si bancomate (la orice colt de strada dai peste un sediu BRD).
  Volksbank a luat cea mai mare teapa. Nici n-a facut profit in perioada de boom, si pare sa aibi si cele mai mari piederi. Probabil BCR a inceput creditarea prin 2004-2005 si a avut cind sa faca si ceva profit, pe cind Volksbank a inceput dezmatul fix in perioada de boom maxim. La cum arata graficul cu profiturile, banca asta cam miroase a faliment…

  • George
   4.4.2013, 10:35 am

   Volksbank n-a luat nicio teapa, a avut parte doar de un volum mare de credite neperformante pe un fond instabil al economiei din ultimii ani. Oamenii s-au trezit in imposibilitate de plata dupa ce criza financiara i-a afectat grav. Si sa nu uitam ca multe dintre problemele cu care se confrunta bancile se datoreaza creditarii cu buletinul din 2007, idee grozava a domnului guvernator BNR. Volksbank a anuntat investitii pe anul acesta deci e clar ca se tin de treaba si vor evita falimentul.

   • bogdan
    4.4.2013, 12:15 pm

    Pai… oare care o fi cauza volumului mai mare de credite neperformante? O fi doar ghinionul? Eu as spune ca e foarte putin probabil ca BT sau Raiffeisen sa aiba profit acum doar pentru ca au avut noroc sa prinda doar clienti care au ramas eligibili si dupa 2009 Mai degraba profitul de acum tine de gradul de inconstienta din perioada de boom. Am auzit suficiente povesti de la Volksbank si BCR cu credite date falsificind evaluarea imprumutatului (trecind salariul brut in loc de net spre exemplu).
    Ce ma mira insa la Volksbank e ca, spre deosebire de BCR, n-a avut pusee de profit in 2007-2008, dar are gauri anuale cit tot profitul din 2002-2008.

   • cristi
    4.4.2013, 2:09 pm

    bine punctat, povesti. exista destule scenarii fantastice legate de practicile bancilor. mai trist este ca oamenii chiar le considera reale. una peste alta, daca Volksbank a supravietuit pana acum mai mult ca sigur ca o va face si pe viitor, cu sau fara profit.

 3. Mihai
  4.4.2013, 11:05 am

  Au trecut mai bine de 4 ani de cand ai scris articolul asta.
  http://businessday.ro/10/2008/actuala-criza-mondiala-o-sansa-pentru-economia-romaneasca/
  Nu s-a schimbat absolut nimic.
  Am saracit si atat.

 4. Gabriel
  4.4.2013, 11:52 am

  “HVB-Titiac” ?

 5. Alex
  4.4.2013, 4:12 pm

  Multumesc de informatii. Chiat ma intrebam cum sta UC Tiriac si Reiffesen. Ieri am primit instiintarea ca CITI ne-a vandut pe toti clientii persoane fizice la Reifessen. Ma intreb daca la Reifessen se vor acorda aceleasi facilitati. Ma refer la cardul de credit.

 6. horace
  4.4.2013, 10:27 pm

  E un tip Burcash care zice ca sunt anotimpuri financiare. Si ca in 2015 se termina criza si ca intram in primavara.

  Daca anotimpurile depind de soare si rotatia planetei, cele financiare depind de numarul populatiei, razboaie, consum?

  Se poate face un grafic pe ultimii 50 de ani sa vedem cum au mers finantele in Europa, America, Romania?

  Ce ar avea graficul asta? PIBUL in functie de timp?

 7. blitz
  5.4.2013, 5:05 am

  intrebare:
  @Cristi Orgonas ai un grafic cu profiturile sau pierderile tuturor banciilor ?
  Sunt cititori ca mine care poate vor sa stie ce fac si alte banci din sistem, benci mai mici cu risc sa spunem mai mare , dar cu dobanzi oferite la depozite mai mari.

  si un comentariu in tema referitor la cele 3 banci pe profit important:
  dintotdeauna Unicredit Tiriac si Raiffeisen dau dobanzi foarte MICI la depozite, vezi de ex. si astazi
  http://www.conso.ro/compara/depozite/
  ..ca sa dai de dobanzile acestor banci, oferite la orice moneda trebuie sa mergi pe ultima pagina, sunt intotdeauna cele mai mici de pe piata.
  Comisioanele de retragere sunt mari si de multe ori efectul de a tine banii la aceste banci nu acopera inflatia oficiala. Cel putin asta e punctul meu de vedere.

  Suplimentar aceste banci fac profit mai mult mai mare pentru ca au taxe si comisioane cam aberante
  Absolut orice serviciu iti este taxat. Nu iti intru in detalii ca nu are rost.
  Din motivele de mai sus EVIT cat pot aceste banci.

  BT pe de alta parte au redus constant dobanzile oferite la depozite. Daca in urma cu 3-4 ani erau pe prima pagina in topul dobanzilor mai pe depozite, astazi BT merge pe a doua pagina, cu dobanzi mult mai rezervate decat liderii de pe aceste oferte.
  Desi au introdus si cei de la BT tot mai multe comisioane (din care unele aberante gen comision de ALIMENTARE cont), totusi par sa aiba un echilibru si o oferta buna.
  Cu toate astea in prezent am redus la minim activitatea cu ei, datorita expunerii pe Cipru (imi este frica ca sa spun asa, oficial o sa pretinda ca le merge perfect indiferent de situatie).

  • Cristian Orgonas
   5.4.2013, 6:19 am

   Blitz: nu exista o situatie centralizata a profiturilor si pierderilor inregistrate de fiecare banca in parte in ultimii ani. Toate cele peste 40 de banci trebuie verificate individual, si nu stiu cine are timp de asa ceva…

   • val
    5.4.2013, 8:00 am

    Poate ca n-are nimeni timp sa verifice individual toate cele 40 de banci, desi nu prea inteleg de ce, dar cineva trebuie sa atraga atentia ca in ultimul timp activitatea bancilor a fost deturnata voit de la scopul lor principal de a acorda credite. Cu toate sumele injectate de statul roman prin banii luati de la FMI si BCE, bancile refuza sa acorde credite promovand dobanzi mari. In schimb, scot profit, asa cum spunea blitz mai sus din marirea aberanta a taxelor si comisioanelor bancare.

 8. @
  5.4.2013, 9:29 am

  o parte din pierderi sunt sumele furate din bancomate. creditele acordate fara o interogare profesionista a persoanei si a documentelor prezentate de beneficiari. acestea nefiind recuperate sau ff putin. nepunand la socoteala cardasia unor angajati ai bancilor, unii cu functii chiar inalte. bancile nu vb decat evaziv despre acest subiect. si tot atat de vicios, lipsa masurilor legale de paza si supraveghere. aceste sume sunt recuperate de banci prin dobanzi si comisioane practicate. ascunderea lor prin clauzele contractuale. asa ca nu stiu cum mai indraznesc sa vb de pierderi. angajatele lor fiind doar niste persoane care stiau sau stiu, sa lucreze pe calculator -mai mult doar programele lor de creitare. nu aveau macar cunostintele elementare de contabilitate si bancare. daca le puneai o intrebare, le scoteai din gaoacea lor saracacioasa. si atunci despre ce vorbim. o activitate dezastroasa pe care o platesc cei care iau credite de la banci.

Aboneaza-te!

RSS Vrei sa fii la curent cu articolele publicate pe BusinessDay.ro? Aboneaza-te acum prin RSS. Nu te costa nimic!

Din aceeasi categorie

Comentarii recente