Blogroll

ARHIVA

Imobiliare Publicat la 8.4.2011 21 comentarii

Indicele oficial al pietei imobiliare: cu cat au scazut preturile in 2010?

Institutul National de Statistica a dat joi publicitatii date privitoare la evolutia preturilor pe piata imobiliara in ultimul trimestru al anului trecut, cifrele indicand o scadere la nivel national cu 3,1% fata de trimestrul trei, si cu 13,4% fata de ultimul trimestru din anul 2009.

Spre deosebire de indicii calculati de imobiliare.ro sau alte site-uri de specialitate, care analizeaza evolutia preturilor cerute de proprietari, indicele INS se calculeaza pe baza preturilor declarate la notari, reflectand astfel mai bine realitatea din piata. Totusi, acest indice este corect in masura in care si preturile declarate la notari sunt corecte. Or, multi dintre cei care efectueaza tranzactii declara preturi mai mici pentru a plati taxe mai mici.

Am ilustrat in graficul alaturat evolutia preturilor in ultimele 8 trimestre, click pe imagine pentru marire. Pentru comparatie, am pus pe grafic si evolutia indicelui imobiliare.ro.

Dupa cum se poate observa, in T4.10, preturile de tranzactionare erau cu 13,9% mai mici decat in T1.09, scaderea inregistrata de indicele imobiliare.ro in aceeasi perioada fiind de 26%.

Tot datele INS mai arata ca, in Bucuresti, preturile apartamentelor erau in T4.10 cu 15,8% mai mici decat in T4.09, si cu 18,3% mai mici decat in T1.09. Exceptand capitala, in restul tarii scaderile au fost de 11,4%, respectiv 11,1%.

In ce priveste pretul caselor, acestea au inregistrat scaderi de 12,7% (T4.10 vs T4.09), respectiv 9% (T4.10 vs T1.09).

Sa facem acum o comparatie cu datele prezentate de site-urile de imobiliare in ce priveste evolutia preturilor apartamentelor in Bucuresti in 2010, detalii in graficul alaturat.

Astfel, din care se pare, preturile au scazut anul trecut un procent cuprins intre 10% si 20%, media situandu-se probabil undeva in jurul a 15%.

Aceste diferente destul de mari intre cifrele publicate de diverse surse au la baza si segmentarea tot mai pronuntata a pietei, in sensul ca in zonele bune scaderile au fost mai mici, iar in zonele mai putin bune scaderile au fost mai mari, evolutie ce va continua si in 2011 in conditiile in care cererea se mentine sub oferta, iar cei care au banii necesari achizitiei unei locuinte au si pretentii din ce in ce mai mari.

Interesanta va fi si evolutia din 2011, mai ales daca luam in considerare faptul ca notarii au redus drastic preturile de referinta in Bucuresti, detalii aici.

Personal raman la parerea ca in acest an nu vom vedea scaderi mai mari de 10-15%, procentele putand fi chiar mai reduse pe fondul Primei Case 4 si a usoarei reveniri a economiei.

Citeste si:

1. Ce influenta va avea Prima Casa 4 asupra pietei imobiliare

2. Cum a evoluat sectorul constructiilor in Romania intre 1970 si 2010

3. In Romania se vand putine locuinte? Datele arata cu totul altceva!

Share

Tags: , , ,

21 comentarii

 1. Andrei
  8.4.2011, 10:16 am

  Bine ca spui ca indicele INS poate fi denaturat de preturi mai mici declarate la notar si nu spui ca si preturile calculate de diverse site-uri pot fi denaturate de pretul mai mare cerut in anunturi.

  • Radu
   10.4.2011, 12:52 pm

   Niciun cumparator sanatos la cap nu accepta sa dea bani la negru ! In caz de litigiu se poate discuta doar de suma si bunul vandut in acte.

   Ce ne intereseaza pe noi cumparatorii ca vanzatorul are de platit taxe notariale? S-au dus vremurile in care cumparatorii le plateau. Cum spune legea, asa se platesc: majoritatea cad in sarcina vanzatorului.

 2. nataflet
  8.4.2011, 10:29 am

  Popcorn day! :D

  • ironie interesanta
   8.4.2011, 3:33 pm

   Vad ca acest tocilar prefera sa se exprime in idiomuri americane. Cred ca faci parte din categoria care si-o freaca pe sub tastatura si se dau smecheri pe net. Sigur esti un nataflet. Macar atat ai putut spune bine. Si ca sa vorbesc pe limba ta: GET A LIFE, LOOSER!

 3. gigi
  8.4.2011, 11:27 am

  Cum declara acum preturi mai mici pentru a plati taxe mai mici la fel faceau si in 2009 deci scaderea e reala.

  Totusi mi se pare ciudat ca procentul e atat de mic avand in vedere ca piata e blocata, probabil e speranta imobiliarilor care nu moare niciodata, speranta hranita de guvern prin programele de ajutor social oferit imobiliarilor, primele case.

  • gimini
   8.4.2011, 1:22 pm

   10-15% e un procent IMENS, cum sa fie mic?! Gandeste-te ca ai la banca un depozit de 100.000 de RON, te duci sa-l verifici dupa un an, si in loc sa iti dea cu plus te trezesti ca mai ai in el doar 85.000 de RON. Adica o leafa medie lunara s-a dus tzac-pac, uite asa.

 4. Cipper
  8.4.2011, 11:53 am

  Ceva nu se leaga:

  Tot datele INS mai arata ca, in Bucuresti, preturile apartamentelor erau in T4.10 cu 15,8% mai mici decat in T4.09, si cu 18,3% mai mici decat in T1.09.

  Adica in 09 per total a fost o scadere de 3%? Din cate tin eu minte cel mai mult au scazut in 09, in 10 deja scaderea fiind mult mai putin accentuata…

  • Cristian Orgonas
   8.4.2011, 12:03 pm

   Cipper: INS a inceput sa calculeze datele doar din T1.09, asa ca nu exista comparatie cu 2008. Iar anul 2009 a fost puternic influentat de Prima Casa, dupa cum se observa pe grafic.

 5. jazzyflymc
  8.4.2011, 12:38 pm

  EPIC:

  Romania is said to be the country with the highest house price to income ratio in the world. Spectacularly, the price of an old communist-era apartment rose by 1,000% between 2002 and 2007, leaving apartment prices in Romania’s capital city, Bucharest, rivaling those in Paris or London.

  Factors thought to have contributed to the boom include growth in the Romanian banking system, high salaries being earned abroad, a poor supply of properties – and money laundering requirements restricting the activities of corrupt businessmen.

  sursa:
  http://www.businesspundit.com/10-most-bizarre-economic-bubbles-in-history/

  • gigi
   8.4.2011, 12:41 pm

   comentariul asta a spus tot despre situatia imobiliarelor din .ro, au uitat totusi sa treaca la cauze si incapatanarea bizonilor de a avea pereti in proprietate in ciuda tuturor greutatilor.

  • bucurestean
   8.4.2011, 11:14 pm

   Este aberanta aceasta informatie
   “leaving apartment prices in Romania’s capital city, Bucharest, rivaling those in Paris or London.”
   Cine a fost in Londra sau intr-un oras mare din Franta ar fi vazut complet altceva …
   In valoare absoluta (pret exprimat in EURO) in Bucuresti este inca ieftin fata de Europa de Vest, mai ales daca ne referim la cartierele semi-centrale (Drumul Taberei, Aviatiei, Dristor, sau Militari).
   Comparabil cu salariul mediu la nivel national este intr-adevar la un nivel ceva mai ridicat, dar nu cu mult, dar exista acum diferente salariale imense, mai ales in Bucuresti.
   Preturile care sunt egale sau mai scumpe decat in Franta (de exemplu) sunt cele ale produselor alimentare, si despre aceasta nu vorbeste nimemi, pentru ca nu exista interes precum cel al “stimularii” vanzarii proprietatilor din Bucuresti si cumpararii lor de cine trebuie sa cumpere …
   Bucurestenii sunt “prea proprietari” la ei acasa si trebuie ajutati sa nu mai fie …

   • tomis
    8.4.2011, 11:42 pm

    bucurestean: “trebuie ajutati sa nu mai fie” – se vede treaba ca Romania este plina de hoti care fura si altii fara minte care vor sa o faca la fel in stil mare si, din fericire, nu pot ci doar dau din gura

   • bucurestean
    14.4.2011, 10:25 am

    cred ca este comentariul este in mare parte corect.
    din ce categorie fac parte unii din ce comenteaza ?
    din cei ce fura sau din cei ce dau din gura pentru cei ce fura ?
    pe cine reprezinta, ce interes au?
    locuitorii din bucuresti trebuie sa-si apere interesele precum orice alti cetateni nu “sa se lase furati” cu nesimtire de catre neaveniti …

 6. gigi
  8.4.2011, 12:38 pm

  lasand la o parte procentele, conteaza si de la ce suma in valoare absoluta s-a pornit. Pentru ca ‘specialistii imobiliari’ tot vorbesc de scaderi de zeci de procente, dar cand baga valorile absolute constati ca de fapt atat costau si inainte de criza (de fapt ei umfla sumele diniante de criza)

  Sunt curios ca valoare absoluta, cam care sunt preturile in statistica INS.

 7. ci ciong
  8.4.2011, 1:12 pm

  hmm… se prevede o mini-bula imobiliara la nivel national?
  daca mai “creste” economia mult… prin 2013 mergem la licitatii cu preturi de strigare de 20k de euro… ap de 2-3 camere…

 8. eugenb
  8.4.2011, 1:48 pm

  Cititi si aici :

  http://www.manager.ro/articole/imobiliare/-pretul-nu-zona-conteaza-cel-mai-mult-cand-vine-vorba-de-achizitia-unei-locuinte-6780.html – Titlu: “Pretul, nu zona, conteaza cel mai mult cand vine vorba de achizitia unei locuinte” (Studiu facut de “Be-Igloo”).

  Obs. Site -ul este folosit in special de Manageri si Contabili, asa ca parerile sunt foarte interesante in aceasta problema)

 9. Dorel
  8.4.2011, 4:27 pm

  cristian, citim si noi putina economie si luam o pastila de atitudine (d-aia adevarata, nu de curatator de scame)

  http://www.logec.ro/2011/04/06/nenorocirea-este-ca-am-ratat-in-buna-masura-criza-imobiliara/

  ps. stiu ca da bine sa ai un prof univ de economie in blogroll, dar pune mana si citeste-l si mai lasa propaganda ins

 10. Prima Casa
  8.4.2011, 8:12 pm

  Nu stiu daca este un fenomen care sa influenteze statisticile, dar Prima Casa a generat si situatii care ar fi parut absurde inainte, prin care se declara la notar sume mai mari decat cea tranzactionata. Scopul este sa se finanteze si avansul, cu pretul unor taxe notariale mai mari.

 11. eugenb
  8.4.2011, 10:24 pm

  Cred ca ii intereseaza pe cei ce lucreaza in bransa (de imobiliare – evident) :

  http://www.manager.ro/articole/imobiliare/mdrt-le-pregateste-ceva-agentilor-imobiliari-acestia-nu-vor-mai-putea-profesa-fara-licenta-6814.html – Titlu : “MDRT le pregateste ceva agentilor imobiliari. Acestia nu vor mai putea profesa fara licenta”. Interesant nu ?! Poate asa nu se mai grabi toti “useri” sa comenteze un subiect, numai pt ca sa se vada postat, fara sa aiba ceva cu adevarat de spus, cum vad ca se intampla de ceva vreme pe acest site ! Succes !

Aboneaza-te!

RSS Vrei sa fii la curent cu articolele publicate pe BusinessDay.ro? Aboneaza-te acum prin RSS. Nu te costa nimic!

Din aceeasi categorie

Comentarii recente