Blogroll

ARHIVA

Economie Publicat la 4.3.2009 25 comentarii

Top 10 crize economice

Iata pe scurt, un top al crizelor economice din ultimul secol asa cum a fost el alcatuit de catre Ross Bonander. Desi nu sunt intru totul de acord cu clasificarea facuta de catre autor, cred ca acest top ofera multe informatii interesante legate de crizele financiare ce au afectat economia mondiala. Detaliile celor 10 crize nu reprezinta 100% o traducere a articolului original, am mai adaugat eu unele date ce mi s-au parut interesante. Pentru cei cu adevarat dedicati – la sfarsitul articolului veti gasi resursele eductionale care va vor ajuta sa intelegeti mai bine fiecare criza in parte.

Locul 10 – Panica din 1907 (SUA)

Aceasta criza a fost generata – cum altfel – de colapsul sistemului bancar (din cauza aceasta se mai si numeste „the 1907 Bankers’ Panic”), sistem care pe fondul recesiunii existente la momentul respectiv, s-a confruntat cu retrageri masive de bani, cu falimente si cu o scadere drastica a increderii in banci. La acel moment, nu exista nici o institutie “oficiala” care sa garanteze depozitele sau sa injecteze lichiditate in economie (FED s-a infiintat in 1913). DJIA s-a prabusit in luna martie, urmata de o alta scadere serioasa in octombrie, moment in care Trezoreria SUA impreuna cu banca JP Morgan au asigurat lichiditatea necesara sistemului bancar. Increderea s-a restabilit in februarue 1908.

Locul 9 – Criza din Mexic 1994

In anii dinaintea acestei crize, economia mexicana a crescut foarte mult iar in conditiile in care cursul valutar era tinut strict sub control, dezechilibrele economice cresteau foarte repede. Cu ceva timp inainte de alegeri, Administratia condusa de presedintele Carlos Salinas de Gortari a decis sa injecteze foarte multi bani in economie, in cresterea salariilor si pensiilor marind astfel deficitul bugetar pana la un nivel nesustenabil. Cum se intampla de obicei, Gotari a pierdut alegerile iar noul presedinte Ernesto Zedillo, a decis ca un control strict al cursului valutar este o greseala si prin urmare, a lasat moneda nationala sa fluctueze liber. Datorita tensiunilor anterioare acumulate in economie, peso s-a devalorizat cu 80% fata de dolar in doar o saptamana (de la 4 la 7.2 peso pe $). SUA a intervenit rapid prin cumpararea de peso direct din piata si prin garantarea unui imprumut de $50 miliarde, situatia revenind la normal peste trei saptamani cand moneda s-a stabilizat la un nivel de 6 peso/dolar.

Locul 8 – Criza economica din Argentina – 1999-2002

Aceasta criza isi are originea la inceputul anilor 80-90, perioada in care Argentina a trecut printr-o dictatura militara, printr-un razboi cu Anglia (razboiul insulelor Falklands), printr-o inflatie galopanta care ajunsese la un nivel de 200% pe luna (!!) in iulie 1989 si in plus, datoria publica era la un nivel nesustenabil. In anul 1999 populatia a inceput sa isi retraga masiv banii din banci, sa ii transforme in dolari sa ii transfere peste granita iar in momentul in care guvernul a inghetat depozitele pentru un an, situatia a degenerat in sensul ca au avut loc revolte populare extrem de violente, oamenii intreptandu-si furia spre banci si spre companiile americane si europene care activau in Argentina. Daca inainte de 1999 cursul valutar era fix (1 peso = 1 dolar), in momentul in care a fost liberalizat, moneda nationala s-a devalorizat de la 1/1 la 4/1. Situatia s-a normalizat incepand cu 2002/2003.

Locul 7 – Hiperinflatia din Germania post WW1, 1918-1924

In 1914, rata de schimb intre marca si dolar era de 4 la 1. In 1923, aceasta rata ajunsese la 1 bilion (1000 de miliarde) la 1. Dupa primul razboi mondial, prin Tratatul de la Versailles, Germania a fost obligata de catre tarile castigatoare sa plateasca in rate, despagubiri de razboi in valoare de 132 de miliarde de marci-aur, (aproximativ 200 de miliarde de dolari in banii actuali), rata anuala fiind de 2 miliarde de marci aur plus 26% din valoarea exporturilor. Aceste penalizari erau uriase, reprezentand cu mult mai mult decat totalul aurului sau devizelor detinute de catre Germania. Situatia s-a calmat la sfarsitul anului 1923 cand a avut loc reforma monetara prin introducerea Rentenmark. Multi istorici cred ca acesti ani de hiperinflatie l-au ajutat pe Hitler sa ajunga la putere, acesta speculand nemultumirea poporului german la adresa tarilor care au obligat Germania sa plateasca despagubiri.

Locul 6 – Souk Al-Manakh Kuwait- 1982

Souk Al-Manakh reprezenta o bursa paralela celei oficiale in care se tranzactionau instrumente financiare foarte riscante. Multi arabi s-au imbogatit in urma exploziei pretului petrolului in anii 70 iar in anii care au urmat, pe fondul speculatiilor la bursa, indicii bursieri au crescut foarte mult. In 1977, bursa oficiala a clacat. In acel moment, Guvernul a intervenit impunand reguli de tranzactionare extrem de rigide, situatie care i-a impins pe speculatori spre bursa neoficiala Souk Al-Manakh. Trebuie spus ca in perioada sa de glorie, Al-Manakh avea a treia capitalizare din lume, dupa NYSE si bursa de la Tokio. In urma acestui crash, cu exceptia unei singure banci comerciale, toate celelalte banci din Kuwait au dat faliment sau au fost nationalizate.

Locul 5 – Lunea neagra – 19 octombrie 1987

Aceasta data a ramas in istorie drept ziua cu cele mai mari scaderi bursiere din istorie. In 1986, economia SUA a inceput sa dea rateuri insa cu toate acestea, DJIA si-a atins maximul in august 1987 ajungand la un nivel de 2722 de puncte, cu 44% mai mult decat a avut la sfarsitul lui 1986. In data de de 19 octombrie, bursele s-au prabusit, iar DJIA a scazut cu 22.6% intr-o singura zi, companiile pierzand $500 de miliarde din capitalizare.

Locul 4 – Criza financiara din Rusia -1998

Criza financiara din Rusia a fost declansata initial de criza asiatica ce a generat scaderea preturilor materiilor prime (petrol, gaz, metale), de al caror export Rusia era de pendenta in proportie de 80%. Pe fondul scaderii veniturilor, aceasta tara s-a vazut in situatia de a nu isi mai onora datoriile externe, intrand practic in incetare de plati.  Inainte de 1998, Guvernul a emis bonduri pentru a isi acoperi deficitele iar in momentul in care aceste bonduri ajungeau la maturitate, acestea se plateau prin emiterea unor noi bonduri, datoria fiind astfel “rostogolita”. Dobanda platita de Guvern pentru aceste bonduri ajunsese la un moment dat la 150% pe an. Toata aceasta schema piramidala a cazut in 13 august 1998 cand bursa si cursul valutar s-au prabusit.  Economia a inceput recuperarea in 1999-2000.

Locul 3 – Criza asiatica din 1997-1999

Totul a inceput in Thailanda in iulie 1997 cand moneda locala, bath-ul, s-a devalorizat masiv in momentul in care Guvernul a hotarat sa lase cursul liber (pana la momentul respectiv moneda era legata de dolar). Avand si o datorie externa uriasa, Thailanda aproape ca a intrat in faliment iar aceasta criza s-a raspandit rapid in zona, cuprinzand toata Asia de Sud-Est, inclusiv Japonia. Cele mai afectate tari au fost Korea de Sud, Indonezia si Thailanda, tari care au fost ajutate de catre FMI prin intermediul unui imprumut in valoare de $40 miliarde, alocat in special eforturilor de stabilizare a cursurilor valutare. Doi ani mai tarziu, economiie din zona au inceput sa isi revina.

Locul 2 – Marea Depresiune interbelica – 1929-1933

Am scris un amplu articol despre aceasta criza, nu am sa mai insist acum.

Locul 1 – Criza petrolului din 1973

Criza petrolului a inceput la data de 15 octombrie 1973 cand OAPEC (respectiv tarile arabe din OPEC plus Egipt si Siria) au decis sa stopeze livrarile de petrol catre SUA si alte tari dezvoltate – in special Olanda – care au acordat sprijin Israelului in razboiul de Yom Kippur. A fost pentru prima data cand o resursa naturala a fost folosita pe post arma iar ca urmare a embargoului, pretul petrolului a urcat extrem de repede de la $3 la $12 pe baril (deci o crestere de 300%). Tarile importatoare au fost serios afectate, aceasta criza venind dupa ce timp de ani de zile economia mondiala a suferit de pe urma denuntarii acordului de la Bretton Woods. Criza petrolului a fost punctul de pornire al unei noi abordari legate de consumul de energie, accentul punandu-se acum pe reducerea acestuia.

Privind clasamentul, imi dau seama ca actuala criza va urca lejer direct pe primul loc atat din punctul de vedere al pierderilor inregistrate de companii si a sumelor cheltuite de guverne, cat si din punctul de vedere al impactului pe care il va avea pe termen lung asupra economiei mondiale.

 

Resurse educationale

1. Panica din 1907

2. Criza din Mexic

3. Criza din Argentina

4. Hiperinflatia din Germania

5. Souk Al-Manakh

6. Lunea Neagra

7. Criza din Rusia

8. Criza Asiatica

9. Marea Depresiune Interbelica

10. Criza petrolului

Share

Tags: ,

25 comentarii

 1. taifun
  4.3.2009, 10:14 am

  criza petrolului din 73 a fost mai mare decat cea din perioada interbelica ? nu as crede
  in 1973 nu a fost o criza naturala
  totusi nu ai scris nimic despre CEA MAI MARE CRIZA DIN ULTIMII 300 ANI :)

  http://taifuns.blogspot.com/2009/02/cea-mai-grava-criza-din-ultimii-300-de.html

  cea despre care a zis GHIDIU la TV
  a fost una in 1721 si acum e una la fel de mare

 2. Khris
  4.3.2009, 10:17 am

  @Taifun: daca imi amintesc bine, si prin anul 895 s-a intamplat ceva serios, care a zdruncinat finantele mondiale :-)
  Poate cel care a facut topul nu a auzit de Ghidiu

 3. taifun
  4.3.2009, 10:31 am

  locul 7 din TOP mi se pare a fi cel mai spectaculos. E cel cu hiperinflatia de un trilion la suta , din Germania

 4. Dan
  4.3.2009, 11:32 am

  Ar intra si Zimbabwe in lista asta peste cativa ani?

 5. Top 10 crize economice : ZIARE STIRI ROMANESTI
  4.3.2009, 12:43 pm

  […] legate de crizele financiare ce au afectat economia mondiala, scrie Cristian Orgonas, pe blogul […]

 6. Top 10 crize economice | ShowBiz
  4.3.2009, 12:49 pm

  […] legate de crizele financiare ce au afectat economia mondiala, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui. Citeste mai […]

 7. Khris
  4.3.2009, 1:02 pm

  Nota: pe site-ul Hotnews au fost mai multi cititori care au mentionat faptul ca 1 bilion este egal cu 1000 de milioane, si nu cu 1000 de miliarde.
  Conform dex: BILIÓN, bilioane, s.n. Numar egal cu o mie miliarde sau (în unele tari) cu un miliard. [Pr.: -li-on] – Din fr. billion.
  In RO unitatile de marime sunt urmatoarele: miliard 10 la puterea 9, bilion 10 la 12, trilion 10 la 15 (in SUA, un trilion este 10 la 12) .

 8. Concediaza-ti seful!
  4.3.2009, 2:58 pm

  ok, khris

  si unde s-ar situa in acest top criza actuala?! 2008-2010 (sa zicem)

 9. olandezu
  4.3.2009, 3:10 pm

  Mda …

  “Privind clasamentul, imi dau seama ca actuala criza va urca lejer direct pe primul loc atat din punctul de vedere al pierderilor inregistrate de companii si a sumelor cheltuite de guverne, cat si din punctul de vedere al impactului pe care il va avea pe termen lung asupra economiei mondiale.”

  …si cam cum iti dai seama ma rog ? Asa sa aruncam cu vorbe vad ca e foarte usor . Cand vine momenul sa argumentam (o prostie) devine mai greu …

  Deci cum o sa fie de o sa avem in cazul crizei asteia :

  – inflatie mai mare ca in Germania in 1918-1923 sau ca cea argentiniana mai recent
  – devalorizari de monede mai mari ca in criza asiatica sau in cea mexicana
  – crahuri ale burselor mai mari ca cel din 87 (intr-o zi) sau cea din Kuweit (overall)
  – scaderi are economiei USA de 25% pe an – ca in 29-33
  – saracie extrema ca in 29-33 (cand si in tarile “bogate” oamenii bantuiau cu cortul in spate prin toata tara pentru a cauta o bucata de paine)
  – deflatii de 10% pe an ca in timpul aceleiasi crize
  – soc al energiei mai mare ca in ’73
  – curent politic mai distrugator decat fascismul in ’29-’33
  – default-uri in serie mai mari ca al Rusiei in ’98,
  etc etc

  …in conditiile in care astazi lumea este mult mai bogata, mai eficienta, mai interconectata, mai solida social, mai experimentata si – de ce nu – mai bine condusa ca oricand in istorie !

  A, ca unele privilegii, situatii, bogatii, statusuri etc etc se vor pierde/schimba/inrautati etc – da, e adevarat !
  Dar de aici pana a juca “cine e cel mai negativist, catastrofic si malefic prezicator” – e cale lunga !
  Mult mai aproape de atitudinea asta sunt insa paranoia, malitiozitatea, frustrariile acumulate care refuleaza, lipsa de profesionalism (a.k.a “urechismul” in ale analizei economice, sociale, politice si in general al oricaror fenomene care cer minimum de logica si cultura), (auto)plansul de mila, nevoia de (auto)flaglare si in general orice tine de lipsa completa a unei viziuni pozitive a vietii si a modului in care oamenii isi pot influenta propria soarta .

  Sa speram Khris ca tu nu o sa faci pasul asta, nu ?!

  Salutari !

  PS : Asta nu inseamna ca o discutie obiectiva si documetata despre deloc infloritoarele timpuri pe care le parcurgem nu poate avea loc !

 10. AristotelCostel
  4.3.2009, 3:30 pm

  @olandezu

  Ce sa argumentam? E PRIMA CRIZA GLOBAL?!

  Nu stiu de ce mai vorbesti tu despre frustrare si paranoia. Ai observat vreun mp construit sub 1400 Euro? Fugi de aici! Ai sa vezi si 140/mp si tot pe noi ai sa ne murdaresti cu frustrarile tale de vizionar pozitiv al vietii in plina deparazitare mondiala.

 11. khris
  4.3.2009, 3:34 pm

  @Olandezu: Ai citit probabil articolul prea repede. In 29-33 PIB-ul SUA a scazut la jumatate, dar in sume absolute vorbim de cateva sute de miliarde in banii de acum. Compara pierderile actuale cu cele de atunci si o sa vezi ca din punctul de vedere al sumelor absolute, nici o alta criza nu se compara cu aceasta. Am mentionat clar in articol ca vorbesc de sume absolute si nu de procente.
  Nu vom vedea “bread lines”, asta este sigur si in plus, sunt de acord cu tine ca situatia interbelica nu se va mai repeta, dar nu poti sa negi faptul ca actuala criza va genera (in sume absolute) pierderi incomparabil mai mari decat orice alta criza. Ca avem de unde pierde, asta este o alta discutie.

  In plus, sunt cunoscut ca fiind unul dintre cei mai optimisti romani cand vine vorba despre revenirea economiei (multi ma acuza de inconstienta), deci mai usor cu critica pe scari….

 12. contabil
  4.3.2009, 3:36 pm

  sa speram ca asta actuala, despre care vorbeste toata lumea, sa nu fie asa de lunga, ca sa nu ramana si ea in wikipedia :)

 13. Adrian
  4.3.2009, 7:24 pm

  sa nu uitam South Sea Bubble 1720…
  aia e de departe cea mai mare… cu exceptia poate a crizei multiseculare de la caderea IMperiului Roman

 14. Gigel
  4.3.2009, 7:31 pm

  Astea sunt crizele secolului XX, nicidecum cele mai mari din istorie. Evident, pentru a intelege chestia asta ar trebui sa mai pui mana pe carte si s-o lasi mai moale cu copy&paste. Parerea mea! :-)

 15. khris
  4.3.2009, 7:54 pm

  @Gigel: poate dai tu exemplu in sensul asta. Pune mana si scrie un astfel de top, iar eu promit sa il public pe blog.

 16. Dobrogeanu.g
  4.3.2009, 10:38 pm

  Este greu sa compari crizele intre ele. Poate comparam mere cu pere. Si nu cred modul aceste de expunere are vreo semnificatie, doar impact mediatic. Sa le zici oamenilor ca traiesc cea mai mare criza din secx. XX, captezi atentie. Dar pe plan stiintific, nu ai vreun progres.
  Oare criza 1929 – 1933 nu a fost tot o criza mondiala/globala?
  Desi acum s-a asigurat lichiditate, tot nu s-a evitat criza.
  Daca nu s-ar fi pompat bani in banci, putem specula ca ajungeam ca in 1929 – 33. Ceea ce inca nu e exclus.
  Trebuie sa intelegem ca aceste crize nu sint intimplari. Sint intrinseci capitalismului. Nu sint procese naturale, de neevitat. Capitalismul, in ciuda progresului tehnic/stiintific etc., distruge periodic vieti in procent mare. Saraceste oameni, clase intregi.
  Dupa ce trec crizele, capitalul se concentreaza si mai mult. Discrepantele intre venituri nu se datoreaza discrepantelor in pregatirea profesionala, ci discrepantelor in detinerea de capital. Atit timp cit banii decid accesul la educatie, pregatire profesionala, nu exista egalitate de sanse.
  Atit timp cit unii oameni “au dreptul” sa iti blocheze accesul la mijlocele de productie (te concediaza sau nu te angajeaza), nu se poate spune ca ai sanse egale de reusita. Plus ca nu este in regula sa vorbim de sanse. In mod “normal ” trebuie sa ai certitudinea ca depinde doar de tine (exceptam cauze naturale) sa “reusesti in viata”.
  Sigur “economistii” zic ca e normal sa concediezi oameni. Economia se restructureaza. A se citi “capitalul nu mai are nevoie de ei, asa ca ii lasa pe seama “libertatii” de care dispune fiecare”. Libertatii de a cere salarii cit mai mici ca sa fie angajati. Concediatii isi vor gasi astfel altceva de lucru, zic ei. Se vor recalifica. Statistic demonstrat, foarte putini din cei concediati reusesc sa isi creasca veniturile. Si asta din motive obiective.
  Prin experienta avanseaza constienta publica, nu doar prin prezentarea de teorii.
  O criza educa / emancipeaza cit 1000 teorii. Drepturile se aroga, nu se ofera.
  Numai negarea acestui sistem poate rupe ciclul crizelor economice.

 17. Khris
  5.3.2009, 12:10 am

  @Dobrogeanu.g: in principiu ai dreptate, insa intotdeauna au existat invingatori si invinsi, au existat oameni mai dotati si putin dotati iar egalitatea despre care vorbesti nu poate exista decat in teorie. Dintre toate sistemele, cel capitalist s-a dovedit sa fi singurul care, desi este departe de a fi perfect, este cel mai putin …imperfect in sensul ca asigura un grad de bunastare mai mare decat orice alt sistem care a fost testat pana acum. Nu putem nega acest sistem pentru ca nu avem unul mai bun cu care sa il inlocuim.

 18. romania inedit
  5.3.2009, 12:56 am

  Despre criza din 1720, cand la un interval de cateva luni, au avut loc in Franta si apoi in Anglia doua crize asemanatoare , adica Mississippi Bubble si South Sea Bubble.1721 , nu ai scris !

  Aia era criza de locul 2 , pe locul 1 fiind criza din 1929-1933 .

  Dupa ce acordul de la Bretton Woods s-a dovedit o smecherie creata de americani care sa ajute dolarul sa fie pe primul loc , monedele nu au mai fost garantate cu aur, fiind garantate doar cu incredere , incredere care s-a prabusit odata cu Lehman Brothers . ;)

  Prima criza speculativa cunoscuta in istorie a avut loc in 1634 si a fost provocata de bulbii de lalele , intre 1634 si 1637 preturile bulbilor de lalea crescand la niste niveluri nesustenabile .

  Cam slabut topul asta , dar e criza de idei , ce sa-i faci ! :P

 19. Khris
  5.3.2009, 1:27 am

  @romania inedit: daca ai fi fost mai atent, ai fi vazut ca nu eu am facut topul, ci Ross Bonander. In plus, de ce sa nu sapam pana la Imperiul Roman, sigur si ei au avut crize.

 20. olandezu
  5.3.2009, 11:46 am

  @ Aristotel Costel

  Costele, Ia uite ce scrie omul asta despre tine pe net :

  “@ Buscu Domnule Buscu, nu va enervati pe Costel si iata de ce: e un profesoras-cercetator, adica soarece de birou cu capul mare si buzunarele goale. Singurele studii in domeniile imobiliare le-a facut la rubrica de mica publicitate in ziar si uramrind seria ZeitGeist. Este din Iasi, sta cu chirie ca este atat de sarac ca nici la banca nu poate face credit (sau probleme cu CRB?) Este doctorand in protectia mediului si in pesti, deci nici o treaba cu subiectul de aici. Hobby: marirea CV.ului de la 5 pagini la 7 pagini si latratul dupa paravanul care-l ofera internetul. Daca dati o cautare pe Google nu gasiti date despre el, doar comentarii malitioase. Este un fel de Marius Marinescu – Bideu al internetului pentru ca a pierdut banii la Caritas si FNI (adica IQ financiar 0) si, deoarece scrie cu … gandeste secvential, nu fluent si asta este semn de schizofrenie.”

  E adevarat ?!

  Khris – scuze ca iti ocup blogul cu prostii d-astea dar cateodata e bine sa stii ce invitati ai in casa ! :-) Bafta !

 21. olandezu
  5.3.2009, 11:53 am

  @ Khris

  Bun, atunci sa clarificam un pic semantica afirmatiei tale :

  “Privind clasamentul, imi dau seama ca actuala criza va urca lejer direct pe primul loc atat din punctul de vedere al pierderilor inregistrate de companii si a sumelor cheltuite de guverne, cat si din punctul de vedere al impactului pe care il va avea pe termen lung asupra economiei mondiale.”

  1. In sume absolute evident ca pierderile vor fi mai mari . “No argument here !”
  Si e normal sa fie asa cat timp economia din 2008-9 ca dimensiune e cea mai mare din toate timpurile ! Dar ce relevanta are asta ?!…in afara evident de “senzationalismul care vinde” ?

  2. A 2- a chestie , aia cu impactul asupra economiei , e mai complexa . “To cut a long story short” – cred ca cel mai corect era sa zici ca AR PUTEA avea un impact , dar ca acum NU EXISTA date care sa confirma sau sa infirme. Si ieseai elegant din poza.

  Salutari !

 22. Khris
  5.3.2009, 11:56 am

  @Olandezu: evita te rog atacul la persoana. Daca vrei sa ii reprosezi ceva, vezi ca are blog. Pe net, oricine poate spune orice despre oricine, mai ales daca o face sub protectia anonimatului. Oricum, din cate am vazut, Costel este mai radical si din cauza asta multi ii raspund cu aceeasi moneda iar discutiile degenereaza.

 23. AristotelCostel
  5.3.2009, 12:40 pm

  @khris

  Olandezu e punkt de pe softpedia.
  Ocupatia lui de baza e manipularea oilor de pe Ansambluri rezidentiale unde sunt adunati toti nevinovatii vremurilor care s-au ales cu credite ipotecare cat vilele din vest, dar ei sunt proprietari pe niste cloace ordinare.

  @Olandezu

  Frustatel ala e agentul imobiliar Vacaru Andrei care a incercat sa descopere America. In lipsa argumentelor, a incercat sa arate ca sunt un biet profesoras universitar. Din nefericire pentru ghiceala lui, identificarea n-a fost in oglinda si nici n-as spune ca un universitar e cu mult mai prost decat un agent imobiliar.
  Ce-i drept, situatia inversa e mult mai probabila.

 24. olandezu
  5.3.2009, 3:21 pm

  Ok . Cum spuneam scuze pt. folosirea spatiului aici . Nici mie nu-mi plac atacurile la persoana si d-aia nici nu le practic !
  Cu Costel ma stiu de ceva vreme si nu am intrat in ploemici la persoana niciodata. Am foat doar surprins sa vad pe un forum postarea asta de la un tert. D-aia l-am intrebat daca e adevarat. Un simplu “nu” mi-ar fi aratat ca persoana se inseala in descriere. N-a fost cazul…
  …oricum ma opresc aici cu subiectul asta !

  Bafta !

 25. romania inedit
  8.3.2009, 8:39 pm

  Khris , am citit de doua ori ce ai scris !
  ” Iata pe scurt, un top al crizelor economice din ultimul secol asa cum a fost el alcatuit de catre Ross Bonander. Desi nu sunt intru totul de acord cu clasificarea facuta de catre autor, cred ca acest top ofera multe informatii interesante legate de crizele financiare ce au afectat economia mondiala. Detaliile celor 10 crize nu reprezinta 100% o traducere a articolului original, am mai adaugat eu unele date ce mi s-au parut interesante ”
  Daca nu esti de acord cu clasificarea facuta de cel care a alcatuit topul , si daca detaliile celor 10 crize nu reprezinta 100% o traducere a articolului original ,atunci puteai sa faci un alt top , avand in vedere ca cel facut de Ross Bonander este cam putin pe langa .

  Crizele din Imperiul Roman s-au datorat lipsei de lichididati , nu inlocuirii banilor cu iluzii .

  Oricum ramane un top interesant chiar daca este incomplet .

Aboneaza-te!

RSS Vrei sa fii la curent cu articolele publicate pe BusinessDay.ro? Aboneaza-te acum prin RSS. Nu te costa nimic!

Din aceeasi categorie

Comentarii recente