Blogroll

ARHIVA

Economie Imobiliare Publicat la 4.2.2010 122 comentarii

Cum va evolua piata chiriilor in urmatorii 3-5 ani

Odata cu scaderea preturilor la imobile au scazut si chiriile, astfel ca in Bucuresti spre exemplu, un apartament cu doua camere care se inchiria in 2008 cu 400-500 de euro acum poate fi inchiriat cu 300-350 de euro sau chiar mai putin, iar in 2010 este de asteptat ca suma sa mai scada cu inca 10-20%.

Cum vor evolua insa chiriile in anii urmatori, odata ce economia Romaniei va iesi din criza, iar piata imobiliara se va dezgheta? Pe termen mediu si lung, nivelul chiriilor depinde atat de evolutia raportului cerere/oferta, cat si de evolutia veniturilor populatiei. Sa le analizam pe rand.

I. Cererea

O parte importanta a cererii vine din partea studentilor, al caror numar a crescut extrem de mult dupa anul 2000. Astfel, intre 2001 si 2008, numarul studentilor a urcat de la 572.000 la 891.000, evolutie care a pus o presiune foarte mare pe chirii – sa ne amintim doar cum in fiecare toamna, nivelul chiriilor sarea cu 10-20% pe motiv ca “vin studentii”.

Numarul studentilor a ajuns atat de mare, incat a depasit numarul elevilor de liceu cu 14% sau 110.000 de persoane, detalii alaturat, click pe grafic pentru marire.

Ce se va intampla in urmatorii 2-3 ani? Estimez o scadere cu cel putin 20-25% a numarului de studenti pana in 2012, astfel incat totalul acestora va ajunge in jurul a 700.000, cu 150-200.000 mai mic decat in 2008. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca in marile orase, proprietarii catorva mii de apartamente vor ramane cu ele goale.

Mai mult decat atat, daca ne uitam si la ce vine din urma, respectiv la evolutia numarului de elevi cuprinsi in ciclul gimnazial, observam ca acesta a scazut cu 30% in ultimii 7 ani (-400.000 de elevi), astfel ca pe termen lung, numarul studentilor va avea o tendinta de scadere continua.

Per total, in anii urmatori cererea pe piata inchirierilor nu poate creste decat daca va fi mai rentabil sa stai cu chirie decat sa iti cumperi o locuinta, insa in acest caz, cresterea cererii pe piata chiriilor va insemna o scadere a cererii pe piata achizitiilor, iar daca proprietarii nu vor mai vinde apartamentele ci le vor inchiria, va creste si oferta, astfel incat chiriile vor ramane la acelasi nivel.

Sa nu uitam nici faptul ca populatia Romaniei scade, si ca se manifesta deja o tendinta de migratie inversa, de la oras la sat, astfel ca cererea se va reduce si pe cale naturala.  

II. Oferta

In ultimul an, pe fondul scaderii preturilor la apartamente, multi dintre proprietari au intrat pe piata inchirierilor, sporind astfel o oferta care si asa era prea mare. Ce efecte a avut acest comportament – in 2009, chiriile in marile orase au scazut cu 20-25% iar in 2010 tendinta se va pastra, insa scaderile nu vor mai avea aceeasi amploare.

In ceea ce priveste livrarile de locuinte noi, desi in urmatorii 2-3 ani numarul acestora va fi mai mic decat in perioada 2007-2009 si prin urmare, si numarul locuintelor noi oferite spre inchiriere va fi mai mic, nu evolutia ofertei reprezinta problema, ci scaderea inevitabila a cererii.

Oricum, cea mai mare parte a locuintelor oferite spre inchiriere sunt vechi, astfel ca inghetarea proiectelor rezidentiale nu va afecta aceasta piata decat intr-o masura neglijabila. 

III. Evolutia veniturilor

Calculat in euro, venitul mediu brut la nivelul tarii a crescut de la 250 de euro in ianuarie 2005 la 434 euro in ianuarie 2009, ceea ce inseamna o crestere de 74% in doar 4 ani (in lei, venitul mediu s-a dublat), procentul fiind urias daca il comparam cu ceea ce se intampla in economiile dezvoltate. In aceste conditii, nu este de mirare ca si nivelul chiriilor a crescut intr-un ritm rapid in perioada respectiva, insa ultimul an ne-a demonstrat ca veniturile pot sa si scada.

Astfel, in noiembrie 2009, venitul mediu brut a fost de 435 euro, mai mic cu 11% decat venitul de 488 euro inregistrat in noiembrie 2008; ritmul anual de crestere al venitului mediu brut in ultimii 4 ani poate fi observat in graficul alaturat, click pentru marire.

Sunt absolut convins ca in urmatorii ani, nu vom mai asista la ritmuri de crestere ale veniturilor care sa depaseasca 10% pe an in cel mai bun caz, cu atat mai mult cu cat in 2015 vom adera la euro, iar daca firmele vor creste salariile mai mult decat va creste productivitatea, inseamna ca se vor impusca singure in picior.

IV. Concluzie – cum vor evolua chiriile in anii urmatori

Cand discutam despre un nivel corect si fundamentat economic al chiriilor, trebuie sa luam in considerare doua aspecte: (i) cat de mari sunt chiriile in comparatie cu veniturile si (ii), ce ofera proprietarii in schimbul chiriei incasate.

Chiar daca au scazut in ultimul an, chiriile sunt foarte mari comparativ cu veniturile oficiale – spre exemplu, cunosc o persoana in Stuttgart care inchiriaza cu 385 de euro un apartament cu o camera confort I mobilat si situat intr-o zona buna, bani care includ impozitul platit la primarie (bineinteles, exista un contract intre proprietar si chirias).

In marile orase din Romania, pretul pentru acelasi tip de apartament este de 230-300 de euro (fara nici un fel de contract), cu 25-40% mai mic decat in Germania, desi noi avem un venit de cel putin 3-4 ori mai mic. Mai departe, chiriile sunt similare in Bucuresti si Budapesta, desi ungurii castiga in medie cu 50% mai mult decat romanii.

Prin urmare, trebuie sa ne asteptam la o reducere a acestui decalaj dintre venituri si chirii, insa asta nu se va intampla peste noapte ci in timp, si nu prin reducerea chiriilor, ci printr-o crestere mai rapida a veniturilor decat a chiriilor.

In ceea ce priveste al doilea aspect, respectiv c0nfortul pe care il ofera proprietarul chiriasului in schimbul chiriei, aici nu am niciun dubiu - realitatea economica si scaderea inevitabila a cererii, va face ca unii dintre proprietari sa nu mai aiba cui inchiria apartamente infecte la pret de “locuinta mobilata, situata in zona centrala”.

Prin urmare, cred ca in urmatorii ani ritmul de crestere al chiriilor va fi inferior ritmului de crestere al veniturilor, iar raportul calitate pret va creste, chiriasul primind mai mult la acelasi pret.

Evolutia chiriilor este un barometru al starii pietei imobiliare mai bun decat pretul imobilelor – undeva trebuie sa stai, iar daca poti amana cumpararea unei locuinte, nu acelasi lucru il poti spune cand vine vorba despre inchirierea unei locuinte.

Pe scurt – vreti sa stiti cum vor evolua preturile imobilelor? Stati cu ochii pe chirii!

Share

Tags: , ,

122 comentarii

 1. Ion Radu Zilisteanu
  4.2.2010, 9:19 am

  1. Nu ai luat in considerare un element esential: piata chiriilor este o piata mica in Romania. Avand in vedere ca suntem o tara de proprietari, 92% dintre noi detinem locuinta in care stam. In consecinta, stocul teoretic maxim de locuinte la inchiriere este de 8%. In realitate, este in jur de 3-4% din totalul locuintelor. O astfel de piata mica este foarte influentabila. Un element determinant asupra pretului chiriilor il constituie tendinta de concentrare in maini mai putine a proprietatilor.

  2. Legatura intre pretul de vanzare si pretul de inchiriere este ceva mai complicata si este fundamentul uneia dintre metodele de evaluare imobiliara, metoda randamentului. Are elemente de calcul actuarial si o buna cunoastere a pietei chiriilor.

  • Cristian Orgonas
   4.2.2010, 9:27 am

   Radu:
   1. tocmai datorita faptului ca 90% dintre romani sunt proprietari, numarul apartamentelor oferite spre inchiriere nu poate decat sa creasca in viitor, pe masura ce scade populatia, si/sau o parte dintre pensionari se muta la tara (numai eu stiu cateva cazuri). Iar daca scade cererea, cresterea ofertei nu este necesara pentru a scadea chiriile.
   2. oricum am calcula, chiriile sunt clar disproportionate in comparatie cu veniturile, iar in timp decalajul se va reduce.

   • AristotelCostel
    4.2.2010, 10:32 am

    Omu’ are date certe culese de pe site-ul click. 92% dintre voi detin locuinte, 90% dintre romani… poate ca 93% din fondul locativ se afla in proprietate privata si poate ca Zilisteanu sau INS… nu vor afla EVER cate locuinte se afla pe piata inchirierilor atat timp cat evaziunea fiscala e … norma.

    Oricum am calcula, echilibrul s-ar situa in zona 20-30% dintr-un venit mediu acopera cheltuieli de locuire de nivel mediu… salarii romanesti… cloace romanesti.

    Pe langa buloaca imobiliara umflata si de “antecomentator” inclusiv prin estimarile “operate” in anii 2005-2006 de crestere a chiriilor cu 30-50% in zone centrale din Bucuresti si in marginimea Dorohoiului, ar mai fi problema sutelor de mii de studenti:

    1. Universitatile de stat atrag studenti datorita alocarii de fonduri… per student.
    2. Fenomenul Spirtu Harem.

    Daca am vorbi de o economie in care s-ar misca oarecum ceva, 100 de chirii lunare sau 3-4 venituri medii anuale ajung pentru o cloaca “medie”. Peste e moft, prostie… inconstienta din partea: cumparatorului, agentilor, evaluatorilor, bancilor si a lui Isarescu, Trichet, respectiv Bernanke.

   • patrascanu
    4.2.2010, 11:41 am

    “tocmai datorita faptului ca 90% dintre romani sunt proprietari, numarul apartamentelor oferite spre inchiriere nu poate decat sa creasca in viitor, pe masura ce scade populatia, si/sau o parte dintre pensionari se muta la tara (numai eu stiu cateva cazuri).”. Cand “scade” populatia exista riscul sa “creasca” numarul vanzarilor respectivelor locuinte, mai degraba decat numarul inchirierilor. Sunt putini indivizi care-si permit casuta visurilor lor fara a dispune de locuinta din oras.
    Si asa randamentul la o chirie se chinuie la 5 la suta de ani buni. De indata ce locuinta nu mai este folosita ca domiciliu personal, ea devine marfa. As vrea sa vad pe cineva care prefera 100 E lunar pe o gars. din Bucale, in loc s-o vanda (indif. la ce pret), ca sa foloseasca banii aia la ceva util.

    Cat despre scaderea populatiei, cel putin pe Bucale, nu stiu ce sa spun. Acum sunt cam 3,5 oameni per apartament locuibil (in jur de 600 k ap. cf.1 si 2 la 2 mil. bipezi). E destul de imens.
    Iar afluxul de provinciali care vin spre oras nu da semne de relaxare. In plus, daca bucurestenii se hotarasc brusc sa nu mai faca copii, asta nu poate duce decat la o crestere a nivelului de trai. Copiii costa mult.
    Pe de alta parte, inca de anul asta s-a vazut o scadere a chiriilor pe locuintele de proasta calitate,lucru perfect normal.

   • AristotelCostel
    4.2.2010, 11:48 am

    @patrascanu

    Perfect normal din ce … perspectiva?

    Criza loveste in buget familial => se restrang cheltuielile => adio cloaca cu mot.

    Next step? Decat gioarsa… la aceeasi bani mai bine???

    … cloaca cu mot… si se reia ciclul… spirala… pana la atingerea echilibrului. :)

  • cezar
   4.2.2010, 11:56 am

   Avand in vedere ca suntem o tara de proprietari, 92% dintre noi detinem locuinta in care stam
   Probabil Zili doreste sa ne comunice ca 92 la suta dintre noi avem o singura locuinta in proprietate, cf. cartilor funciare (nu ?!), ca atare, se prezuma ca locuim de-a dreptul in ea.
   Restul de 8 la suta suntem mai chiaburi, asa, ca atare detinem 2 sau mai multe. Se prezuma ca le inchiriem, ca sa luam si pielea de pe chiriasi.
   N-am dreptate ?!

  • bedexe
   4.2.2010, 2:07 pm

   Cred ca sunt mult mai multe locuinte neocupate, deci disponibile la inchiriat eventual (de ex, monitorizati o perioada un bloc sa vedeti cate lumini se aprind)

  • gimini
   4.2.2010, 4:47 pm

   Cam fiecare bloc din Bucuresti are 2-3 apartamente goale pe scara. E suficient sa ne uitam la avizier, nu in Libertatea, ca sa intelegem asta. Ori, apartamentele goale sunt destinate inchirierii. Pe langa astea mai punem alte 2-3 inchiriate (desi sunt zone in care sunt etaje intregi inchiriate, dar ma rog, hai sa luam numarul asta minim). Ori, o scara de bloc cu 10 etaje are cam 40 de apartamente. La un calcul simplu rezulta ca piata reala a chiriilor e undeva pe la 15-20%, nicidecum 8%, cum rezulta din statisticile oficiale, ramase in urma cu cel putin 10 ani.

  • Teophag
   4.2.2010, 5:17 pm

   @Cristi: Esti pe drumul cel bun dar sunt multe locuri in care faci burto-metrie si folosesti din pacate prea multe error communis. Demersul tau ar avea numai de castigat daca ai fi mai riguros.

   @Zili: 92% din fondul locativ este in proprietate privata restul de 8 % este proprietate publica. Asta nu inseamna ca 92% din noi stau in propria casa. Error communis, dar tu nu esti un oricine.

   @AristotelCostel: Ai de multe ori dreptate dar esti prea sarcastic pentru a fi luat in sersios asa ca nu faci altceva decat sa defulezi si sa iriti. Sarcasmul exclude responsabilitatea. Asta e diferenta principala dintre tine si Cristi si din acest motiv el are succes iar tu ii parazitezi blog-ul.

   @Cristi B. : Esti primul care depaseste masura bunei cuviinte dintre toti comentatorii. Sa iti fie rusine! Apropo, SUA si Canada sunt tot in Vest.

   @Ovidiu: pentru ce spui tu e nevoie de cultura, inteligenta si decenta. Unde le-ai vazut ultima oara impreuna? Orisicum, conceptiile tale merita respect!

   @restul: eu (cititorul) am rabdarea de a va citi toate comentariile. Respectati-mi timpul si inteligenta mea si scrieti la obiect si constructiv. E tara plina de Mitici (si Aristotei) (sic!).

   • AristotelCostel
    4.2.2010, 5:26 pm

    … DUMNEZEULE! :)

   • AristotelCostel
    4.2.2010, 5:27 pm

    Daca era plina de Aristotei poate numarul prostilor ar fi fost mai mic, ce zici?

   • cezar
    4.2.2010, 5:33 pm

    Cu siguranta numarul proprietarilor era mai mare, tinand cont de natura latifundiara a…originalului.

   • Cristian Orgonas
    4.2.2010, 5:35 pm

    Teophag: trebuie sa faci burtometrie atunci cand nu ai date, iar a discuta despre piata imobiliara romaneasca aplicat si cu cifre este imposibil.

    Ma uit la americani si vad ca au statistici pentru orice – probabil poti afla inclusiv numarul masinilor rosii care circula dimineata la ora 4 pe Route 66, si ma gandesc ca noi nu avem un indice imobiliar nici macar dupa 20 de ani de capitalism.

    Ca blogger economic, probabil ca m-am nascut cu vreo 20 de ani prea devreme :-)

  • dan-prudent
   4.2.2010, 6:36 pm

   Mai sunt doi factori de considerat. Re: studenti, modernizarea caminelor o sa mai incetineasca (costurile sunt imense), iar dorinta de confort va depasi posibilitatile caminelor. Scaderea numarului de studenti se va compensa intrucatva cu dorinta de un confort sporit. Re: mobilitatea fortei de munca va creste si marile orase vor aduce YUP in zona de servicii. O solutie rapida pentru acestia este inchirierea (dar nu de cocioabe). Deci cred ca se va segmenta piata chiriilor in low-cost (cu scaderea chiriilor) si medium-high (cu tendinta de crestere, in special in down-town)

 2. vala
  4.2.2010, 10:07 am

  chiriile nu vor creste DELOC in urmatorii 3-4 ani … de un orizont mai mare de timp nu are rost sa discutam …

  pe de alta parte consider ca vor mai urma scaderi la chirii insa moderate … si asta pentru ca multi proprietari vor prefera sa stea cu imobilele goale decat sa le inchirieze la preturi mult mai mici decat acum … caci nu toata lumea e datoare

  • Cristian Orgonas
   4.2.2010, 10:20 am

   Vala:daca veniturile nu vor creste, nici chiriile nu vor creste.

   • vala
    4.2.2010, 10:45 am

    chiriile nu vor creste in urmatorii ani chiar daca vor creste veniturile .. asta am vrut sa spun …

   • ombilic
    4.2.2010, 11:21 am

    Este singurul lucru adevarat pe care l-ai spus in toata postarea. Chiriile vor fi intodeuna proportie din veniturile populatiei din zona respectiva.
    Economia subterana unde este ?.

   • dan-prudent
    4.2.2010, 6:37 pm

    @cris. Vorbim NUMAI despre veniturile celor ce inchiriaza nu de veniturile generale.

  • cosmin
   4.2.2010, 10:58 am

   cat caracter ….

   cautand sa inchiriez un ap. am aflat ca isi cauta chirias de 6 luni, la 350eur,
   si noi ii ofeream 300, ca multi alti inaintea noastra probabil,
   nu l-a inchiriat, mai bine ramane gol, cum sa lase

   ca sa dea dovada de caracter, ca alt motiv nu vad a refuzat 1800eur … ce sa zic, tare

   • VASILE
    4.2.2010, 2:03 pm

    si eu am intalnit un caz asemanator, dar am primit expicatii: sub o anumita suma nu merita sa inchiriezi, pt ca se calculeaza pierderi ( renovari, aparate defecte, instalatii sanitare terminate, facturi de intretinere si utilitati neplatite)
    Curand se va cere certificat energetic obligatoriu la inchiriere.
    De mentionat ca, la Paris sunt 50% apartamente goale, neinchiriate, datorita unor legi, care favorizeaza chiriasul.

 3. Cristi B.
  4.2.2010, 10:10 am

  Exemplu cu o persoana in Stuttgart care inchiriaza cu 385 de euro este nerelevant. Si eu cunosc pe cineva in Bucuresti care inchiriaza cu 150 de euro camere aproape de centru. Articolul este scris evident de pe pozitia de chirias. Proprietarii care inchiriaza au apartamente in plus. Ei nu sint dati afara si nu trebuie sa se mute de la o anumita data; plus ca nu mor de foame daca nu inchiriaza. Ca proprietar imi permit sa astept pina gasesc chiriasi care imi plac. Cit despre “apartamente infecte” de care vorbiti, hmm…, daca sint asa sint pentru ca asa le-au facut chiriasii dinainte. Cind investesti mii de euro intr-un apartament, o garantie de o luna nu acopera decit o parte mica din investitia initiala. Asa ca, dragi chiriasi, daca vi se pare chiria prea scumpa de ce nu va cumparati propria voastra locuinta? Ah, nu se merita? Nu va da banca imprumut? Nu aveti bani pentru downpayment? Va e frica sa va angajati la un contract pe 30 de ani? Well, ma tem ce pe viitor nu se vor imbunatati (nici) in privinta asta. Exista o limita sub care proprietarul nu este dispus sa inchirieze, pentru ca nu se merita efortul.

  • Cristian Orgonas
   4.2.2010, 10:19 am

   Cristi: comentariul tau este scris de pe pozitia de proprietar :-)
   In vest, o familie care castiga 3-4000 de euro pe luna net, plateste 15-25% din venit pe chirie. In RO, o familie care castiga 800-1000 de euro pe luna net, plateste 35-50% din venit pe chirie. Cat crezi ca va mai continua situatia asta?

   • AristotelCostel
    4.2.2010, 10:35 am

    … atat timp cat impozitele pe a doua proprietate raman jos. Nu moftul d-lui Cristi e problema, ci inconstienta politrucilor.

   • Cristi B.
    4.2.2010, 10:44 am

    Corect in legatura cu pozitia mea :). Nu stiu cum este in vest, stiu f. bine in schimb cum e in USA si Canada, unde am trait. Comparatiile sint doar orientativa, fiindca diferentele sint enorme (nu intru in detaliu din lipsa de spatiu).
    Ce vreau sa spun este ca daca ai bani care nu iti trebuiesc, iti poti pune la banca si iei aproape 5% (euro) linistit. Daca investesti in imobiliare, trebuie sa scoti 7-8%, ca sa merite bataia de cap. Din venitul pe care il scoti (chiria) trebuie sa scazi costurile: impozitul pe venit (12%), impozit pe proprietate, asigurare, reparatii bloc, reparatii apartament, deprecierez mobilierului, pierderi cauzate de chiris care nu sint acoperite din garantie, eventual sa platesti si agentia imobiliara. E o preferinta a mea sa imi pun banii in ceva palpabil, in loc de actiuni pe bursa sau hirtii de banca. Proprietarii nu sint niste indivizi lacomi lipsiti de scrupule (evident ca sint niste exceptii) ci doar niste oameni care au niste bani sint prea lenesi sa deschida un business.

   • alex
    4.2.2010, 10:57 am

    “Proprietarii….doar niste oameni care au niste bani sint prea lenesi sa deschida un business”. Nota 10. Asa este.

  • cosmin
   4.2.2010, 11:06 am

   nu stii ce inseamna apartament infect, sa detailez :
   frig de nu pot nici cum sa il incalzesc,
   mucegai de imi miros hainele,
   trebuie sa mi-l renovez singur,
   de la usi clante intrerupator toate sunt de 20ani si trebuiesc surubarite

   nu toate au problema cu mucegaiu si frigu, ii la prima chirie la care mi se intampla, dar dereparat sau imbunatatit … is prastie, baga la ciorap si atat

   • axu
    4.2.2010, 11:24 am

    Pai … daca e asa de infect, de ce l-ai acceptat ?
    Inseamna ca a fost mai ieftin … sau ca n-ai gasit altul mai bun.
    Daca l-ai acceptat inseamna ca e cea mai buna oferta din cate ai avut, sau cum ?

   • cosmin
    4.2.2010, 3:16 pm

    nu, my friend,
    inainte sa ma mut am intrebat pana am ajuns sa fiu deplasat : SE INCALZESTE ?

   • cosmin
    4.2.2010, 3:17 pm

    normal ca se incalseste,
    peretii erau curati de mucegai,
    puteam sa fiu suspicios ca erau semne, dar nici nu mai puteam sa caut mult, si am zis sa nu ma leg de nodu din papura

    acum ma vad in situatia de a ma muta din nou, care ii foarte deranjant

  • eu
   4.2.2010, 1:20 pm

   niste infecti, chiriasii astia, toti vor sa stea pe gratis si cat mai in centru si cu jacuzi , daca se poate, in conditiile in care proprietarul are sute de mii de euro datorii la banca pentru apartamentul in cauza si pe care chiriasii l-ar vrea de pomana. la munca si chin, nu la intins mana, magarilor sau la toberon ca de ala faceti!!!

 4. Ovidiu
  4.2.2010, 10:20 am

  Nici Koln-ul nu e foarte scump.
  Chiriile la garsoniere incep de la 144 euro pe luna.

  http://www.immobilienscout24.de/findNew.national/resultDialog.go?iac=0&style=is24&is24EC=IS24&event:doSortResult=Sortieren&results.sortOrderList=20

  Iar cu pana in 20.000 euro, se poate cumpara apartament cu 3 camere, de 80 metri patrati. ( link de pe numele meu )

  Dar, deh, nemtii prefera sa cheltuie banii la pescuit, concedii,carti, educatie, teatru, opera, nu doar betoane…La o adica, o casa e doar un loc unde dormi, de aia si are “dormitoare”… nu merita o viata de efort si munca, doar ca sa ai unde dormi…

  viata e mai mult decat atat…sau cel putin ar trebui sa fie :)

 5. camil
  4.2.2010, 10:57 am

  un bun prieten sta in apartament cu 2 camere mobilate in centrul Bruxelles-ului cu 550 de euro. in acesti bani este inclusa si intretinerea si abon la Internet. radeam cu el prin 2007 cand ne gandeam ca se cer 500 de euro pentru un apartament cu 2 camere in centrul Bucurestiului…

  • alex
   4.2.2010, 11:00 am

   Intre Bruxelles si Bucuresti (ca orase) nu exista decat o alegere: Bucurestiul.

   Eu nu as cheltui nici un EURO sa stau in orasul ala “boring” in care ploua mereu.

   • camil
    4.2.2010, 11:13 am

    da, clar :))

   • Codruta
    4.2.2010, 1:31 pm

    Sanchi! Bruxelles e un oras “viu” – Bucurestiul s-a tzoparlanizat la maximum si isi bate joc intr-o veselie de tot ce are valoros. Mie ori de cate ori trec prin piatza Jacques Brel (unul din locurile mele preferate pe traseele pe care tre’ sa le fac) imi vine sa plang, cand o compar cu dezastrul din Bucuresti – si piatza aia nici macar nu e un loc “spectaculos”, e “doar” o piatza linistita, in “centrul istoric”.

   • camil
    4.2.2010, 1:46 pm

    evident, nici nu incape comparatie. eram doar sarcastic ;)

  • mutu
   4.2.2010, 11:27 am

   Apartamentele din centrul Bruxelles-ului sunt foarte vechi si proaste. Acolo nu stau decat cei f tineri sau cu venituri mai mici. Un apart. bun, nemobilat, cu 2 camere(1 dormitor) costa minim 750 eur doar chiria, fara utilitati. Si centrul nu se considera o zona buna pentru cineva care are familie.

   • camil
    4.2.2010, 11:48 am

    spre deosebire de apartamentele din centrul Bucurestiului, care sunt toate noi si luxoase :))
    nu l-am auzit sa se planga de apartament.

  • pacpac
   4.2.2010, 11:46 am

   Pai pe tine nu te primeste in Brussel ca caracter ce esti, Alex!

   • AristotelCostel
    4.2.2010, 11:53 am

    … e boring bre, in plus, brucsenii nu joaca… table… manele ioc… snobi… da-i dracu’. :)

   • alex
    4.2.2010, 2:31 pm

    Acuma fiecare cu gusturile lui. Eu prefer “toparlanismul” din Bucuresti (e drept ca am parte de el cam 20-30 zile pe an) unui oras decadent cum e Bruxelles. Poate sunt eu mai sucit dar asta e….nu te poti **** in gustul omului.

   • tomis
    5.2.2010, 3:12 am

    Alex: Referitor la gustul de care pomeneai, in al tau nu este cazul sa faca cineva ce remarcai, decit daca ar vrea sa fie cel putin al doilea, dupa cum se vede. Sti tu, exista si alta zicala: “Spune-mi cu cine te insotesti ca sa iti spun cine esti!” Preferintele tale pentru “toparlanismul” din Bucuresti nu fac decit sa te reprezinte, ca o carte de vizita oferita fiecaruia dintre cititori.

   • alex
    5.2.2010, 7:42 pm

    Nu stau nici in Bucuresti nici in Bruxelles, asa ca nici unul din orasele astea nu ma reprezinta. De fapt nici nu stiu cum poate un oras, sau lumea dintr-un oras in care traiesc, sa ma reprezinte pe mine.

    Ce am spus e ca daca as vrea sa ma mut de unde sunt si as avea de ales intre Bucuresti si Bruxelles, in mod sigur as alege Bucurestiul.

  • Codruta
   4.2.2010, 1:29 pm

   Corect! am si eu un prieten care a stat in centrul Bruxelles, intr-o mansarda minunata aproape cat un stadion (sau na! cat o sala de sport de-a lui Nastase), cu tot confortul si cu 400 eur / luna (cu aceleasi cheltuieli incluse).
   Era la 10 min. de PE si, pe jos, daca o luam pe “scurtaturi”, ajungeam in vreo 20 min in Groote Markt.
   Si ACUM trec cu nostalgie prin zona aia – si imi pare rau ca s-a mutat de acolo :(

 6. Articole de dimineata
  4.2.2010, 11:00 am

  […] dar zambind trecem peste toate:) Primul articol in cauza, este despre piata chiriilor, scris de khris. Analiza pe care o face el in respectivul articol se preconizeaza pt urmatorii 3-5 ani, am citit, […]

 7. Straistaru Eugen
  4.2.2010, 11:21 am

  In medie, da, un apartament se da cu ~350E, dar studentii se indreapta spre cartierele dormitor (dr. Taberei, Rahova, Titan/Salajan, Pantelimon) unde chiriile la un ap. sunt in jur de 250E.

  Din pacate media asta este tinuta ridicata de niste agentii imobiliare. Si iti propun un test pe care l-am facut marti……. Uitate pe anuntul.ro, gaseste un ap cu poza care sa arate decent si sa fie la un pret bunicel pt bucs, suna si iti garantez ca cine iti va raspunde va zice ceva de genul: “ne pare rau, acela l-am dat chiar acum 10min, dar mai avem unul cu aceleasi conditii…”

 8. Rasvan
  4.2.2010, 11:41 am

  Mi se pare ca analiza facuta de Cristian este una dintre cele mai corecte vis-a-vis de piata chiriilor.In lupta pentru aducerea a cit mai multi bani la buget , urmatoarea miscare a guvernului va fi impozitarea progresiva a proprietatilor , adica s-ar putea ca la a treia prop. impozitul sa fie 100% mai mare .Atunci speculatorii nu vor mai avea nici un interes sa stea cu ap. goale.Criza de locuinte este ceva inchipuit .In feb. 2005 , Radu Opaina , candidat la Primaria Buc. si presedintele asoc. de prop. din Romania , mi-a spus ca in Buc. sunt peste 10 000 de ap. goale .Cred ca acuma sunt mult mai multe .

 9. hash
  4.2.2010, 11:49 am

  Cererea de locuinte in regim de inchiriere nu va scadea prea curand in Bucuresti, pentru ca dupa toate estimarile numarul de locuitori va creste. In momentul asta si in anii care urmeaza Bucurestiul va atrage forta de munca in special datorita salariilor oferite (care sunt multisor peste pe media nationala).

  Cred ca e mult mai probabil ca chiriile sa ramana cam tot pe la valorile de acum (+/- 10%) atata timp cat nu se schimba mai nimic dpdv. legislativ, al impozitarii si al controlului fiscului asupra veniturilor din chiriilor. Sa nu uitam ca la ora asta marea majoritate a veniturilor din chirii nu sunt declarate, nu prea exista contracte clare de inchiriere cu drepturi si obligatii de ambele parti, etc…

  Cred ca un moment in care se va face o prima curatenie pe piata imobiliara va fi acela in care se va introduce un sistem de impozitare similar celui din UE, si cand a avea 2-3 proprietati intr-un oras gen Bucuresti va insemna costuri semnificative dpdv. impozit. Cred ca primul efect va fi o crestere masiva a ofertei atat la vanzare, cat si la inchiriere, deoarece majoritatea celor care detin mai multe proprietati nu-si vor mai putea permite sa le tina goale luni si ani de zile numai pentru ca “tin la pret”.

  • AristotelCostel
   4.2.2010, 11:52 am

   … inca sunteti sub influenta… traficului, dar va tratati. Bucurestiul a fost o bula… financiara. Linistiti-va… s-a spart. :)

   • hash
    4.2.2010, 12:04 pm

    Chiar si asa, cu bula sparta, Bucurestiul o sa continue sa atraga atat noi firme si, implicit, forta de munca. Exista o tendinta destul de mare de centralizare…

   • cezar
    4.2.2010, 12:08 pm

    De fapt, tocmai din cauza ieftinirii creste atractivitatea capitalei noastre…

   • AristotelCostel
    4.2.2010, 12:12 pm

    :) :) :) :) :) :) :) :) :)

   • alex
    4.2.2010, 2:37 pm

    @AC: nu mai face confuzie intre nivelul de atractivitate al unui oras si chirii. Ti-am mai zis ca tu ai obsesia asta cu imobiliarele.

    Stai linistit ca nu iti ia nimeni jucaria: chiriile vor scadea, preturile apartamentelor vor mai scadea. Piata are nevoie de un pic de organizare. Eu unul sunt de acord cu tine la partea asta.

    Insa Bucurestiul pentru mine ramane un oras frumos indiferent ce ziceti voi.
    Si cred ca sunt destul de plimbat prin lume si destul de educat ca sa stiu ce vorbesc. Bucurestiul este si va fi un oras atractiv.

    Eu mi-as face mai multe probleme cu Iasiul. Fara sfinte Paraschiva si alte pomeni, orasul ar fi in cap. Se uita Bacaul de sus la voi :P

  • Codruta
   4.2.2010, 1:34 pm

   Da, ai salariul cu 200 eur “peste media nationala” – si dai 250 eur pe chirie (trec peste transport si alte mizerii), mare scofala… :P

   • jean
    4.2.2010, 4:35 pm

    Da’ unde mai gaseti, ca aici, MOLL sa te incalzesti cand afara sunt -20 grade? Te mai dai cu un parfum din testere, dupa ce bei o cafea gratis de la degustari.
    Tot aici mananci cu banii care ti-au ramas de la chirie, o chiuftea la pret redus sau la supermarket din oferta 1+1 gratuit, poti sa o iei numai p-aia gratuit…
    Vara mai iesi in parc si bei o apa de la tasnitoare si de multe ori mai e cate un concert gratis prin piete. Poate mai prinzi o bucata din cel mai lung carnat.

   • victorp
    8.2.2010, 10:54 am

    .. cei tineri absolventi de facultate..dornici de cariera nu gandesc asa; ce ai vrea sa faca, sa se intoarca in provincie sa stea cu parintii in casa si sa se angajeze tot la STAT? Bucurestiul, cu bune cu rele iti ofera mult mai multe decat majoritatea oraselor; poate Cluj, Brasov, Timisoara, Oradea si Constanta se apropie. Te chinui cu chirie, dai din coate, inveti, muncesti, scuipi, injuri, stai in trafic..si ai o sansa sa reusesti !

 10. marian
  4.2.2010, 12:23 pm

  Ok . Toate bune este mai ieftin in Germania ( discutabil depinde de multe elemente), dar acolo dobanda la banca este deductibila, casa in sine se amortizeaza . Este logic ca si preturile sint atfel.

 11. Catalin
  4.2.2010, 12:35 pm

  Eu as face altfel analiza, cu mai putine variabile si mai analitic.
  Daca ne uitam la evolutia preturilor chiriilor vom vedea o corelatie puternica cu ratele de referinta la creditele in EURO – EURIBOR. De ce?
  Pentru ca intervine “costul de oportunitate” si conceptul de proprietate pe care comunismul l-a insuflat romanilor.
  Cum functioneaza (referindu-ne la chiriile pe termen lung – pentru ca cele pe termen scurt, in regim hotelier, au o alta abordare)?:
  O persoana in Romania isi doreste sa fie proprietar. Cand apeleaza la chirie? Cand nu isi poate sustine rata la o banca pentru un apartament si cand valoarea chiriei este sub rata de la banca.
  Cele doua variabile sunt strict legate de dobanda bancara.
  De ce au scazut chiriile, din moment ce bancile nu au mai acordat credite si deci populatia fara locuinte s-ar fi orientat mai mult catre chirii – cerere mai mare?
  Aici intervine al treilea factor: puterea de cumparare (de sustenabilitate a chirie din partea chiriasului). Care a scazut in ultimul an din cazua crizei.
  Cum a functionat piata: Clientii nu au mai putut suporta chiriile ridicate, dar din cauza faptului ca ratele variabile (in functie de EURIBOR) au scazut atunci si proprietarul a scazut pretul. Si astfel s-a format coeziunea intre pret si puterea de cumparare.
  In acest mod: profitul/pierderea proprietarului a ramas acelasi (Chirie – rata banca) iar clientul a putut sa-si sustina un volum mai scazut al chiriei.
  Parera mea e ca dupa acesti factori se pot analiza si cei mentionati de tine. (analiza este mai detaliata dar nu o pot descrie aici pe toata)

 12. Stefan A.
  4.2.2010, 12:38 pm

  Cristian . O informatie care poate te ajuta .
  In Italia , contractele de inchiriere , pentru locuinte , cu chirias persoana fizica , se conduc dupa urmatorul principiu legal. (norma stabilita prin lege).
  Locuinta are o valoare x , inregistrata la catastru ?
  Chiria anuala este 10 % din aceasta valoare . Deci, rata lunara este acel 10 % impartit la 12. (nr. de luni in un an . )
  Ex. valoarea locuintei in documentele comunale (catastru) = 100.000 €
  Chiria maxima aplicata = 10.000/an. Chiria lunara =833,33 €. (nota , nu se rotunjeste la 833,34 € , cum ar fi convenabil )
  Atentie , valoarea locuintei inregistrata la catastru, este mereu mai mica decit valoarea de pe piata a aceleiasi locuinte .

 13. ionica
  4.2.2010, 12:49 pm

  Atat articolul tau cat si cometariile sunt bla, bla, bal!
  De ce? Foarte simplu! Deoarece se fac comparatii la preturi intre mere (Romania) si pere (Germania).
  Daca am avea macar un indicator comparativ ar mai fi ceva, dar acesta nu exista.
  La noi somajul va creste exponential in urmatoarea perioada, iar miscarile sociale vor prinde, din zi in zi amploare, datorita foamei.
  Voi va ganditi la chirii si marea majoritate a romanilor nu au ce pune pe masa.
  Altii multii pagubiti de “dezvoltatorii” aparuti ca ciupercile dupa ploaie sunt la fel de nemultumiti, deoarece cei care sau mutat si-au dat seama de teapa luata privitoare la calitatea lucrarilor efectuate, dar marea teapa este luata de cateva mii de persoane care nu si-au vazut casele platite sau antamate pe bani grei.
  Si atunci noi vorbim de prognoze “de doi lei”.
  Dupa mine este un articol de manipulare a “prostilor” care vor spune, da “ba” pretul de inchiriere este asta sau celalalt.
  Ceea ce scrieti voi nu are nici o legatura cu realitatea damboviteana, ci numai cu parte de manipulare a “prostilor si credulilor”.
  Domnul Zilisteanu, imobiliar vestit isi linge ranile ca nu mai poate pacali pe nimeni si nici nu va mai pacali multe vreme de aici inainte.
  Daca statul Roman avea niste legi ca lumea si le si aplica, acesti domni numiti dezvoltatori si imobiliaristi de pripas nu ar fi fost decat la … mititica.
  Dragul meu, daca este ecomnomis cum te lauzi, ar trebui cand spui o cifra sa te bazezi pe ceva real si nu pe ceva imaginar sau pe ceva impus de alcineva.
  SI aici ca si oriunde se lucreaza numai pe manipulare (vezi … incalzirea globala!?)
  Sa fiti iubiti!

  • kLM
   4.2.2010, 1:38 pm

   Pentru ca acea majoritate sa aiba ce pune pe masa trebuie mai intai sa aiba o masa iar masa de obicei se pune intr-o casa.

 14. cezar
  4.2.2010, 1:21 pm

  La noi somajul va creste exponential in urmatoarea perioada, iar miscarile sociale vor prinde, din zi in zi amploare, datorita foamei.
  Draga ionica, ce sa mai spun… Ne pare tuturor rau ca esti pe cale sa sa-ti pierzi jobul si sa faci foame. Sunt de acord ca,in asemenea conditii, discutiile privind chirii, trenduri si alte chestii de genul asta sunt deja un lux.
  Ramane totusi speranta sa-ti vei mai putea permite netul, sa mai schimbam idei.

 15. VASILE
  4.2.2010, 2:23 pm

  eu zic sa se puna impozit dublu, babei capitaliste care are o garsoniera de inchiriat, de la copiii, plecati in strainatate si care isi rotunjeste pensia de 2 lei, ca nu moara de foame.
  Si eventual sa i-o confiste si sa o dea gratis chiriasilor, care dovedesc originea sanatoasa proletara.

  • AristotelCostel
   4.2.2010, 2:35 pm

   De ce s-o confiste? Nici doua decenii n-au trecut de cand vi le-au dat moca? :)

   • alex
    4.2.2010, 2:38 pm

    Ai si tu dreptate AC.

    Macar sa se faca izolatiile termice si dupa aia se trece la confiscari :)

   • VASILE
    4.2.2010, 2:42 pm

    moca?
    25-30% din salariu rata la CEC, pe 25 de ani daca erai muncitor si 20 de ani daca erai TESA, adica chiar tehnician, erai un ‘telectual periculos…
    Dosarul de aprobat sa iei in rate, era mai ceva ca acum la banci.

   • AristotelCostel
    4.2.2010, 2:45 pm

    @Vasile

    Stai jos taticule. Nu ma refeream la tesa si nici la cec.
    Nu mai mult de 20-30% din banii pe care-i castigi ar trebui sa se duca pe costul locuirii. Daca vrei sa avem economie: cartoafe, CRT, i-pod, cinema, auto… chestii

    … daca esti bun sa pricepi.

   • vasile
    4.2.2010, 2:59 pm

    de cartoafe si cinema am auzit, de restul, nu.
    Dar aici e vorba numai de chiriile din Bucuresti? In Bucuresti , daca nu ai un salariu de mimim 1500-2000 euro, nu merita sa stai. In cazul asta chiria va fi 20-30%. Poti sta in provincie cu un salariu mai mic si cu o chirie mai mica si vei fi mai fericit si mai sanatos.
    Salariul suficient este acum ce era inainte buletinul de Bucuresti…

   • AristotelCostel
    4.2.2010, 3:02 pm

    @vasile

    Pe vremea ta, dar pe vremea asta daca pleaca din Bucale toti cei sub 1500 Euro, nu merita sa mai vorbim despre… chirii. :)

   • vasile
    4.2.2010, 3:11 pm

    stiu ca nu pleaca, dar ei sunt de vina de locuintele insalubre, cu mucegai, pe care le accepta, la un pret mic si se mai si chinuie sa schimbe cu 4.08 ( vai ce fericire, fata de 4.25)

   • AristotelCostel
    4.2.2010, 3:33 pm

    Las’ ca ultima fericire n-a durat prea mult.

   • gigi
    5.2.2010, 2:30 pm

    In UK nu ai voie sa o inchiriezi daca ti-a dat-o statu…

 16. Lucian
  4.2.2010, 2:35 pm

  @patrascanu
  Vrei sa stii cine prefera 100E/luna in loc de pretul apartamentului tot o data? Si eu ma intreb cine mai prefera asta. Cine isi mai poate permite sa gandeasca pe termen lung si sa se multumeasca cu un ou pe zi, in loc sa taie gaina.

  Este util sa ai bani multi (30-40k, cat iei pe o garso in Bucuresti), poti face o gramada de chestii cu ei. Sa iti iei o masina la moda, sa duci o viata buna, sa iti iei plasma…

  Insa daca alegi sa te multumesti cu chiria (200-250E in Buc), atunci poti sa te bucuri de acei bani lunar si sa ai ORICAND optiunea de a vinde acea garso, pentru “banii multi”.
  Iar daca, tu ai 2 astfel de garsoniere (disponibile de inchiriat) si o casa in care stai, venitul tau lunar din chirii este 400-500E. Comparabil cu venitul mediu brut mentionat in articol, deci iti castigi salariul fara sa trebuiasca sa mergi zilnic la servici.

  Eu zic totusi ca nu e o gandire chiar gresita, sa inchiriezi casa, in loc sa o vinzi… Nu?

  • Rosu
   4.2.2010, 2:46 pm

   pai aici e chestia, ca de ce ai 2 garsoniere si eu n-am niciuna?
   Nu e fiecaruia dupa nevoi?

  • patrascanu
   4.2.2010, 3:48 pm

   La nivelul actual al chiriilor, 2 chirii de garsoniere fac 400-500 EURO LUNAR.
   La 100 EURO lucrurile se schimba.
   Cand vorbeam de ceva util de facut cu banii ma gandeam la altceva decat la cheltuit aiurea banii. Cum ar fi un depozit, sau niste fonduri cu risc mic.

   • Lucian
    4.2.2010, 5:38 pm

    Da, totul este relativ.
    In 2007, banca (in Italia) imi dadea 4% dobanda in euro, acum imi da 1,5%.
    In 2007, toata lumea vroia apartamente la 80.000E garsoniera, acum la 40.000E, toti zic ca “nu renteaza”.

    Eu nu stiu ce renteaza, insa o chirie de 200E pt. un apartament de 40.000E inseamna 2400E/an, deci echivalentul unui 5% dobanda bancara. Unde gasesti tu o banca care sa iti ofere aceasta dobanda in EURO? In plus, nu cred ca preturile apt. vor mai scadea mult, si nici chiriile. 100E era chiria din 2004, nu cred ca ne vom intoarce chiar acolo. Nu exclud sa mai scada chiriile, insa nu mai mult de 20%, parerea mea.

   • cezar
    4.2.2010, 5:43 pm

    Unde gasesti tu o banca care sa iti ofere aceasta dobanda in EURO?
    Prietene lucian, logica celor 5 la suta ar merge daca Euroii ar fi incasati in RO, si cheltuiti intr-o tara cu inflatie zero/pe acolo.
    Ai priceput ?

   • AristotelCostel
    4.2.2010, 5:45 pm

    Maine imi fac banca si-ti dau 5% la euro daca esti dispus sa depui 40.000 Euro si sa-ti dau inapoi peste un an 2000 de Euro dobanda si… 20.000 Euro banii tai. :)

    P.S. GARANTAT

  • Lucian
   4.2.2010, 4:58 pm

   Eu prefer vorba “fiecare doarme precum isi asterne”! Iar deca tu te multumesti cu o masina la mana a doua si nu mergi in fiecare seara la restaurant/bar, atunci poti avea, in timp, acele 2 garsoniere de care vorbesc. E mult mai usor decat pare, si nu ma refer la “furat” sau alte forme de munca necinstita! Vorbesc doar de a iti face un plan pe termen lung, de a identifica si de a nu taia “gaina cu ouo de aur”.

 17. Printz
  4.2.2010, 4:42 pm

  Cred ca in continuare pe piata inchirierilor de locuinte, proprietarul face legea. Eu am 3 apartamente pe care le inchiriez si, de 6 ani, de cand le-am cumparat, nu au fost nici o luna fara chiriasi. Ideea este sa ceri putin sub pretul pietei si sa fii atent la nevoile chiriasilor. Atata timp cat Bucurestiul va actiona ca un burete pentru cei din provincie care vin sa studieze aici, se impreuneaza, termina facultatea, isi gasesc un job si nu vor sa se mai intoarca in casa parinteasca, nu imi fac nici un fel de probleme. De curiozitate, numarati-va colegii de birou si vedeti procentual cati din acestia sunt din Bucuresti. 30% sau mai putin?

  • cosmin
   4.2.2010, 7:28 pm

   cred ca mi-ar place de tine ca proprietar,

   dar nu te cam contrazici cand spui ca proprietarul face legea si apoi ceri un pret sub piata … ;-)

  • jean
   5.2.2010, 12:53 pm

   ciudat, asa e, din colegii mei 50%, nu sunt din Bucuresti si stau cu chirie, iar bucurestenii, au cate ceva de inchiriat

 18. gimini
  4.2.2010, 4:55 pm

  Cresterea salariilor in viitor – iata o gluma buna. Portughezii sunt de 25 de ani in UE si salariul lor net tot e pe la 70% din medie, dupa ce au pornit de la vreo 50%. In Romania s-a pornit in 2007 de la 25% si numai daca suntem pe droguri putem crede ca se va ajunge peste 25 de ani la 50%. Mai realist, se va ajunge undeva pe la 35-40%. Tocmai de-aia chiriile vor scadea pana unde le e locul, probabil nu mai mult de 150-200 de euro pe o garsoniera sau un ap. cu 2 camere – si asta cu contract! La negru se va plati si mai putin. Suntem o tara care se depopuleaza masiv, nu mai exista presiunea demografica a “ceauseilor”, perspectivele de crestere a salariilor sunt limitate, perspectivele economice sunt limitate pentru ca suntem, in fond, o periferie, o fundatura europeana, exista mii de locuinte goale – si atunci, de unde crestere a chiriilor?!

 19. xyz
  4.2.2010, 5:16 pm

  Atunci cand ne gandim la evolutia ofertei pe termen lung, trebuie sa ne gandim si la cat vor mai rezista blocurile comuniste. Nu cumosc statistici, dar e destul sa te uiti in jur prin Bucuresti si cred ca 75% sunt blocuri comuniste vechi, peste 30 de ani. Are cineva idee care este perioada etimata de exploatare pentru aceste blocuri? Eu imi imaginez ca mai mult de 60 de ani nu vor rezista fizic si moral. (aviz investitorilor in apartamente ieftine in Militari)

  • jean
   5.2.2010, 12:14 pm

   dar nici nu sunt convins ca toate cele noi sunt mai solide decat cele vechi. Ai vazut blocuri vechi reabilitate termic?

   • cosmin
    5.2.2010, 12:26 pm

    da, is mai frumos colorate,
    cu aceiasi structura si instalatii :-)

    si sa vedem si partea buna, nu mai faci pe tine de frig la 4mil factura de incalzire, bonus fiind lipsa mucigaiului :-))

    nu e rational corect sa generalizezi cand e vorba de cele noi, si sa zici ca sunt toate construite prost, si cand vine vorba de cele vechi sa gasesti unul de 20 ani care nu are probleme si sa generalizezi iarasi.

 20. coco
  4.2.2010, 5:29 pm

  Si.a pus cineva intrebarea daca BANCILE vor ca preturile la apartamente sa scada? Bancile invart banii si fac legea in lumea asta. Cel putin 20 de ani de acum inainte.
  Banca vrea ca tu sa te indatorezi cat mai mult si pe cat mai mult timp, ca sa aiba de unde suge.

  Multi viseaza la legi si politicieni cu intentii corecte, la normalizarea pietei, la cerere/oferta, dar nu inteleg nimic din pacate :(

  mie tare imi e ca or sa creasca :|

  • AristotelCostel
   4.2.2010, 5:33 pm

   Mie tare mi-e… ca legea gravitatiei :) trebuie respectata si ca schema Ponzi nu e sustenabila.

  • Lucian
   4.2.2010, 5:46 pm

   Te-ai gandit cum sunt influentate bancile de scaderea preturilor?
   Bancile nu detin apartamente, deci nu au ce pierde. Ele detin credite (datorii ale populatiei), credite care in Romania nu sunt garantate doar cu apartamentul cumparat. Deci, nu risca nimic daca apt. se devalorizeaza. Pot vinde apt. pe nimic si restul datoriei ramane (si acumuleaza dobanda).

   Insa, daca o banca ar vrea sa cumpere apartamente in ro, atunci evident ar dori ca pretul sa fie cat mai mic. Si, sa nu aiba concurenta, pentru ca potentialii cumparatori au probleme (au deja datorii la banci sau nu le merge afacerea prea bine). In acel moment, o banca ar putea cumpara apartamentele “pe nimic”, neavand o concurenta reala.

   Pare ireal? Poate, doar timpul ne va spune ce se intampla de fapt in aceasta perioada.

 21. Meputo
  4.2.2010, 10:31 pm

  Cum poti sa sustii ca piata chiriilor va scadea din cauza ca cererea in viitor se va diminua? Voi chiar sunteti orbi si nu vedeti ca in Romania sunt 4 centre mari si totul tinde sa se concetreze acolo, si anume Bucuresti, Cluj, Timisoara si Iasi. Tot mai multi oameni se vor stabili in aceste centre din cauza ca majoritatea investitiilor sunt concentrate acolo. Ce va intereseaza pe voi pretul Chiriilor din Tg-mures, Resita sau Zalau? Eu va spun ca aceasta scadere a chiriilor din cele 4 centre mentionate este praf in ochi. O sa vedeti ca se vor depasi varfurile din 2008 in cel mult 3 ani.

 22. Prima Casa reloaded | Christiansen
  5.2.2010, 12:12 am

  […] ?tiu dac? Khris ?i-a conceput analiza de azi având în vedere ?i aceast? ultim? informa?ie, dar cred c? pia?a imobiliar? va fi din nou […]

 23. tapa
  5.2.2010, 10:21 am

  ma bag si eu pentru prima oara si sint modestul proprietar al unei garsoniere in titan inchiriate cu 250 euro/ luna. Ce vreau sa va spun este ca in principiu nu este o afacere sa oferi la inchiriere o garsoniera sub acest pret deoarece, pt a va da citeva exemple : amenajarea decenta a 30mp fost cca 3500 euro la care adaugi cheltuielile administrative, ex ( schimbat repartitoare si alte lucruri, zugraveala la 2 ani ) astea toate duc la cca 30-50 euro / luna deci asta insemna ca ramii cu cca 200 euro banii tai , daca ai noroc sa dai de chiriasi imbecili care strica totul poti sa tragi concluzia ca in 2 ani ai inchiriat-o degeaba asa ca pe termen scurt intradevar e posibil sa mai scada chiriile cu 10-15 % insa sub aceasta suma este poate mai bine sa nu mai inchiriezi – sa iti conservi proprietatea – . cu scuzele de rigoare petru cei care se simt lezati si nu au avut niciodata o proprietate pentru a vedea cite lucruri implica administrarea ei. Cei care fac comparatie cu chiriile si facilitatile din alte capitale europene tin sa precizez ca oricine inchiriaza acolo chiar lasa o garantie, se face un opis cu toate obiectele din casa lasate si , daca ceva lipseste sau se deterioreaza acelea vor fi schimbate automat de catre chirias – lucru care nu se intimpla aici decit intr-un anumit % din chirias.
  referitor la ce a spus cineva mai sun in legatura cu ap de 2 camere pe care nu a dorit sa il inchirieze cu 300 E des a cerut 350 E poate dupa toate investitiile facute in el acel 50 E era profitul lui asa ca nu aveti de ce sa il blamati – btw am fost mult timp si in postura de chirias si lucrul cel mai bun care s-a intimplat a fost selectia propprietarilor neseriosi si imbecili care vroiau sa scoata bani din ap mobilate acum 60 ani si pline de gindaci – vremea lor s-a cam dus si e bine , se poate numi evolutie …
  cu respect

  • kLM
   5.2.2010, 10:48 am

   Cine ii opreste pe cei care ofera apartamente de inchiriat sa faca la fel ca aia din alte tari: pv de predare primire cu obiectele si starea casei?!

   • tapa
    5.2.2010, 12:46 pm

    noi, romanii, nu avem o cultura in sensul asta si se uita ca maimutele cind ceri asa ceva

   • Clau
    5.2.2010, 2:01 pm

    Imi amintesti de un chirias de-al meu acu 5 ani. Ca sa-i dau inapoi garantia, i-am cerut ceva fituici de gen ultima factura la zi de la curent si telefon plus o hartie de mana semnata de administratoarea blocului cum ca nu are nici o intarziere la cheltuieli. Vine omu cu fituicile, no pb. sunt in regula ii dau banii si la revedere. Am profitat de moment sa fac ceva imbunatatiri la apartament ca am fost vreo 2 sapt in Ro si nah, cum supravegeam muncitorii si caram materialele, la un mom dat vine administratoarea si ma intreaba daca nu stiu unde e chiriasul. Zic ca nu mai e treaba mea, el mi-a dat actele, nu are restante si eu i-am dat garantia. O vad pe babuta ca se ingalbeneste… Ma uit la ea si zic haideti sa beti o cafea. Si din vorba in vorba aflu ca chiriasul i-a dat o teapa de vreo 3 luni de cheltuieli, si ca in schimbul fituicii cerute de mine el i-a lasat un buletin… expirat si declarat ca fiind furat… I-am explicat ca eu n-as fi crezut ca va reusi sa o pacaleasca (sac) si ca intentia mea nu era sa o pateasca pe ea ci sa nu umblu eu zile intregi sa verific toate detaliile care ar putea afla. Ca proprietarul sa poata sa-si faca treaba corect e nevoie de responsabilitate ptr. fiecare dintre noi. O semnatura e o semnatura si asta multi inca nu inteleg.

   • Clau
    5.2.2010, 2:06 pm

    tapa
    Hehe, cu cultura nu te nasti, se dobandeste. In timp si cu vointa. S-au mai vazut maimute coborand din copaci :).

   • Lucian
    5.2.2010, 5:35 pm

    In Germania sau Italia, esti obligat sa lasi casa “asa cum ai gasit-o”, adica inclusiv proaspat zugravita. Eu am incercat sa cer asta chiriasilor din Ro… toti s-au uitat crucis la mine.
    In Italia, garantia este de minim, 3 luni. In Romania ma chinui destul ca sa gasesc chiriasi care sa inteleaga de ce e nevoie de o garantie pe 2 luni si nu ma multumesc doar cu o luna, cum cer ceilalti.
    In Italia, contractul standard de inchiriere e de 4+4 ani. Iar preavizul se da cu 6 (sase) luni inainte. In Romania… 1 luna.

    Deci, ce comparam noi aici??? Eu vreau in Romania o lege care sa tuteleze drepturile chiriasului si ale proprietarului. Pentru asta sunt dispus sa platesc impozit. Insa pentru ceea ce (nu) ofera statul roman in prezent, nu cred ca se merita!

   • cosmin
    5.2.2010, 6:07 pm

    nu pot sa cred, din punctul de vedere al unui chirias, parca aud povesti

    si mie imi cer proprietarii garantii, si ii intreb: pt ce ?, o sa ii plec cu apartamentul, ii e frica ca i-l recompartimentez … ?
    asa zisul mobilier sau covor sunt vechi de ani buni de zile, ce as putea sa le fac ?
    sunt picat in cap, admit, dar daca te intreb pt ce imi ceri garantie si imi spui ca asa ii la moda, sau se face in alta tara …

    in momentul de fata mi-ar placea un apartament frumos, ingrijit, confortabil, pt care sa semnam un contract de inchiriere si sa platesc garantie,
    unde gasesc astea toate la un loc pretul e aberant,
    si pe de o parte inteleg, daca cotloanele sunt la 170-200eur, unul care e frumos trece de 250eur

    cum ziceam, simt ca nu inteleg ….
    toti proprietarii sunt de treaba, eu ma dau chirias de treaba, si numa nu ne intalnim :-)

   • Clau
    5.2.2010, 6:56 pm

    cosmin ia-o logic: daca proprietarul e de treaba chiriasul nu are de ce pleca decat daca ceva semnificativ se schimba (isi cumpara propriul apartament, pleaca in strainatate, se insoara si face 5 copii si are nevoie de spatiu mult mai mare, etc). Apartamentele respective vor fi pe piata o data la 5-10 ani, nu tot la 3 luni. Deci probabilitatea e mai mare sa dai de un ap cu proprietar de kko decat de unul cu proprietar corect.
    Acum despre garantie. Sa presupunem ca faci un kef si un preten se imbata si sparge 3 geamuri ca facea zgomot fain. Daca tu-i zici proprietarului ca te doare la piciorul de lemn de geamurile alea, si ca n-are decat sa le schimbe el, atunci va utiliza garantia ptr. treaba asta. Ce-i asa de ireal sau asa de greu de inteles?

   • cosmin
    5.2.2010, 7:26 pm

    ce-i drept … lumea asta ii mare
    pt ca nu as face asa ceva, nu m-am gandit la asta
    …. dar proprietarul nu stie cu cine are de a face,
    fiecare are in minte cazurile care i-au provocat neplaceri si incearca sa le evite

  • cosmin
   5.2.2010, 11:15 am

   am observat ca se pune accent pe alegerea chiriasului,
   dar pretul ii o alta poveste,
   daca ii dai verde si ii incredintezi apartamentul, negocierea pretului ii partea a 2a

   sa nu inchiriezi pt 50eur diferenta si sa te lipsesti de 1800, nu e pe intelesul meu

   oricum, proprietarii care au apartamente ingrijite ies deja in fata, ceilalti raman cu ele goale

   • AristotelCostel
    5.2.2010, 11:26 am

    vezi-ti de treaba… cand ii va durea maseaua deja vor fi facut septicemie. Garsonierele lor de troa loa vor fi evaluate la valuoarea lor reala, iar chiriile se echilibreaza in raport cu veniturile. Nu le convine astora? Altii nu vor avea de ales si vor da cu piata de pamant.

   • Clau
    5.2.2010, 2:07 pm

    Costel, visezi la o lume perfecta? Dream on.

   • AristotelCostel
    5.2.2010, 2:16 pm

    … spunea un adormit. :)

   • tapa
    5.2.2010, 3:36 pm

    Aristotel, eu cred ca tu mai bine traiai acu 20 ani cind stateai gratis la stat sau aproape…. nu stiu ce venituri ai tu daca te raportezi la chirii/venituri si tot spui ca tie ti-ar trebui chirie de 100E.. no offense da se pare ca nu ai facut un calcul matematic in viata ta..

   • AristotelCostel
    5.2.2010, 3:43 pm

    @tapa

    Fara suparare, dar in afara de marlanii de maidan de altceva nu esti in stare. Unde am spus ca mie mi-ar trebui?
    Ti-am tie un indiciu cu privire la ce va urma. Ca nu te duce capu’… nu mai e grija mea…

    Eu n-am facut un calcul matematic in viata mea pentru ca tu te bazezi pe berzele din Australia care vor veni cu 500 euro in cioc sa-ti stea tie in cloaca.

    … behai. :)

   • Tomis
    6.2.2010, 9:03 am

    Dupa cum se vede de la acesti citiva comentatori, este subtire boiala cind vine rindul aramei de pe fata.

    Ma simt ca la discoteca. Dansez putin si trag un spritz, dupa care, mai interesant este sa ma duc intr-alta parte.

    Am sa citesc un alt articol.

  • Codruta
   6.2.2010, 4:35 am

   Pai, daca s-o fi cerand garantie, ma gandesc din nou la amicul acela cu mansarda cat un stadion, care mansarda era dotata cu mobilier de bucatarie modern si complet (aragaz, microunde, frigider samd) nu cu niste gioarse pe care proprietarul nu se indura sa le arunce (desi mai bine ar face-o, ca-s urate de mori si mari consumatoare), ca la noi – deci daca o fi platit “garantie”, chiar AVEA la ce.
   Constat insa ca la noi se merge cu veselie pe ideea ca “by default” romanul e cocalar si merge undeva cu chirie numa’ pus pe distrugere samd… :D

 24. tapa
  5.2.2010, 3:46 pm

  aristotel , eu am inchiriat cu 250 E si cind se cerau 400 pt ca sint rezon si stiu valoarea .. da tu esti prea croit .. ai frustrari m8

  • AristotelCostel
   5.2.2010, 3:48 pm

   stai linistit ca sunt nervos doar la aparitii de genu’ tau. :)

   • andrei
    5.2.2010, 7:18 pm

    Costel, pe termen lung tendinta iti va da dreptate in mare masura in opinia mea – de 3-4 ani tot zic ca nu e normal ce se intampla, doar nu au descoperit romanii Sf. Graal. Trebuie insa sa tinem cont si de factorii particulari pietei noastre, fie ca sunt psihologici fie de educatie, etc etc. Si sunt destui factori, raportul venituri/chirii nu este acelasi in toata lumea. Depinde mult de rezultatele economice de la noi -daca o sa fie nasol in 2-3 ani se duc la gara preturile pe imobiliare si nu numai…

 25. Razvan
  7.2.2010, 9:48 pm

  Tin sa te contrazic Cristi. In urmatorii ani vom ave aparte de o crestere accelerata a inflatiei care va face lucruri:

  1. va creste preturile activelor in faza 1 (din H2 2010 pana in 2010)

  2. urmata apoi si de cresterea veniturilor.

  In concluzie chiriile vor creste si in Romania si chiar accelerat iar primele semne se vor vedea undeva din toamana lui 2010 dupa ce preturile la imobiliare vor incepe sa creasca si ele in Romania. Bineinteles ca aceste cresteri sunt aduse de banii ieftini, bancile vor reincepe sa dea credite din ce in ce mai ieftine pe luna ce trece. Daca vreti sa va luati o casa va sfatuiesc s-o faceti acum.

  • cezar
   7.2.2010, 9:54 pm

   Razvan, te acuz de inflatie de manipulare !

   • Razvan
    7.2.2010, 9:59 pm

    Cezar: nu eu aduc inflatia ci bancile centrale prin QE. E deja prezenta, dureaza nitel si se va simti si in RO.

    Rectific la 1. trebuia scris:

    1. va creste preturile activelor in faza 1 (din H2 2010 pana in 2012)

    Ce va fi dupa 2012 Dumnezeu cu mila! Cei care au trait 1993-1994 isi aduc aminte cu siguranta ce inseamna inflatie mare in RO. Cei care mai asteapta scaderi mari in imobiliare se pacalalesc singuri.

   • AristotelCostel
    7.2.2010, 10:01 pm

    razvan e usor… AERIAN.

    Inflatie, daca va fi, vom avea doar pe produse de baza, romanii trebuind sa restranga cheltuielile cu clociada.

    Imo-auto-electro intra in deflatie pe GLOBUL PAMANTESC.

    … falimentele sunt rezultatul absentei banilor, dar pe luna ce trece vom avea tot mai putini agenti imobiliari cu opinii despre creditare&economie.

  • cosmin
   8.2.2010, 11:28 am

   Razvan, stai jos … 4 !

   • Razvan
    8.2.2010, 5:37 pm

    Da, am uitat ca Romania este o tara originala. Ei nu i se vor aplica masurile inflationiste. Doar ca Isarescu dormea cu gura deschisa cand a zis ca in 2010 inflatia tinta e in crestere in Romania. Dar desigur voi ziceti ca locuintele nu se supun legilor economice.

   • AristotelCostel
    8.2.2010, 5:49 pm

    I se aplica. Isarescu vrea cresteri de pret la gaze si electricitate. E posibil ca scaderea consumului sa anuleze efectele unor astfel de scumpiri. Totusi, daca va fi inflatie (ratare tinta) se scumpesc produsele de baza si accelereaza deflatia pe prostiile boomului economic: imo-auto-electro.

    Eu iti inteleg … limitele. :) Cloacele se scumpesc cat avem noi chef sa speculam, apoi vreo doi ani se scumpesc din cauza scumpirii fortei de munca si a materialelor de constructii, dupa care se scumpesc din cauza… inflatiei… la oua.

    … cosmin a fost generos… :)

 26. cosmin
  11.2.2010, 11:56 am

  cei care compara bucurestiul alte orase din europa
  http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/886176/Bucurestiul-sub-apa/

Aboneaza-te!

RSS Vrei sa fii la curent cu articolele publicate pe BusinessDay.ro? Aboneaza-te acum prin RSS. Nu te costa nimic!

Din aceeasi categorie

Comentarii recente